20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Γιορτάζουν σήμερα, τελευταία Κυριακή του Αυγούστου, οι Ευρυτάνες Άγιοι και ο ομώνυμος ναός της πόλης

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, η τοπική Εκκλησία τιμά τη σύναξη των Αγίων Ευρυτάνων και Οσίων. Επίκεντρο των εορτασμών είναι, κάθε χρόνο, ο ομώνυμος ναός της πόλης του Καρπενησίου.

Εκεί, ο Μητροπολίτης κ.κ. Γεώργιος χοροστάτησε, το Σάββατο 28 Αυγούστου, στον πανηγυρικό εσπερινό και την Κυριακή 29 Αυγούστου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Η εορτή των Ευρυτάνων Αγίων θεσπίσθηκε, με άδεια της Ιεράς Συνόδου το 1971 και εορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου.

Οι Ευρυτάνες Άγιοι

Οι Ευρυτάνες Άγιοι είναι οι: Όσιος Ανδρέας ο Ερημίτης και Θαυματουργός, Άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής, Άγιος Δαμιανός ο μοναχός, Άγιος Σεραφείμ ο Νέος Ιερομάρτυρας, Άγιος Νικόλαος ο παντοπώλης ο Νεομάρτυρας από το Καρπενήσι, Άγιος Κυπριανός ο νέος οσιομάρτυρας, Άγιος Ρωμανός ο νέος Οσιομάρτυρας, Όσιος Ακάκιος ο Νέος, ο Καυσοκαλυβίτης, Άγιος Γεράσιμος ο νέος ο Καρπενησιώτης, Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας ο εξ Αγαρηνών (διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).

Ο ναός των Ευρυτάνων Αγίων, θεμελιώθηκε το 1989 υπό του αρχιμανδρίτη π. Ιακώβου Παντελίδου -εφημερίου τότε του Ι.Ν. Παναγίας Καρπενησίου. Εγκαινιάστηκε υπό του μακαριστού τ. Μητροπολίτη Καρπενησίου κυρού Νικολάου το έτος 2002, στις 25 Αυγούστου, στην εορτή της Συνάξεως του Ιερού Ναού, με τα ιερά λείψανα των Μαρτύρων Γερασίμου του Μεγαλοχωρίτου, Προκοπίου του Μεγαλομάρτυρος και του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος.

Ο ναός αναβαθμίστηκε σημαντικά χάρη στο έργο του ακάματου εφημέριου του Ι.Ν Ευρυτάνων Αγίων, π. Γεώργιου Χρυσαφογεώργου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ