27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Είναι όμορφα και δημιουργικά τα Σαββατοκύριακα στο ΚΙΠΕ. Σε εξέλιξη τα εκπαιδευτικά θεματικά εργαστήρια

Ενδιαφέροντα θεματικά εργαστήρια πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ)

Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ) αποτελεί μια δομή συστηματικής παρουσίασης του μεγάλου ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της Ευρυτανίας. Βασικός στόχος του ΚΙΠΕ είναι να αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό και μέσα από τη συνοπτική διήγηση της ιστορίας της Ευρυτανίας να γνωρίσει και να προβάλλει την περιοχή στους κατοίκους της και στους επισκέπτες.

Η Π.Ε. Ευρυτανίας, μέσω του ΚΙΠΕ, για το 2023 έχει προγραμματίσει, σχεδιάσει και υλοποιεί νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, σε κύκλους θεματικών ενοτήτων που αφορούν την υπάρχουσα έκθεση του μουσείου, αλλά και γενικότερα, άκρως ενδιαφέροντα, θέματα σχετικά με προσωπικότητες του τόπου, το περιβάλλον, τη θρησκεία και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Τα εργαστήρια υλοποιούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και με τη στήριξη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αριστείδη Τασιού.

Τα θεματικά προγράμματα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μουσείου. Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η 7η εβδομάδα διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου και ώρα 10.30-12.30 το πρωί και την Κυριακή 12 Μαρτίου και ώρα 16.00 έως 18.00 το απόγευμα. Το θεματικό εργαστήρι είχε ως τίτλο: «Τα σύμβολα της Επανάστασης του ‘21».

Από το πιο πρόσφατο εργαστήρι στο ΚΙΠΕ

Οι μικροί συμμετέχοντες έμαθαν για τη χρήση των λαβάρων στην Επανάσταση και τον συμβολισμό τους, ενώ στη συνέχεια κατασκεύασαν σημαιάκια με την ελληνική σημαία, λαμβάνοντάς τα ως αναμνηστικά για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Επίσης, τα παιδιά προέβησαν στην κατασκευή λαβάρων, αλλά και στον χρωματισμό όπλων παρόμοιων με εκείνα που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές του 1821. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν στην αίθουσα εικονικής πραγματικότητας VR την προβολή του «Μπότσαρη», όπου ενημερώθηκαν για την ονομασία και τα χαρακτηριστικά των όπλων των πολεμιστών.

Όσον αφορά στα προσεχή, το ΚΙΠΕ αναφέρει: «Σας περιμένουμε όλους στο 8ο θεματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι με θέμα «Η φορεσιά των πολεμιστών της Επανάστασης του 1821», που θα υλοποιηθεί στο χώρο του ΚΙΠΕ το Σάββατο 18 Μαρτίου10.30 – 12.30 το πρωί και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 και ώρα 16.00 – 18.00 το απόγευμα».

Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει η Καρφή Μαρία, Φιλόλογος-Ειδική Παιδαγωγός, Διαχειρίστρια Πολιτισμικών Μονάδων, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της Ηλιάνας Ζιώγα, μουσειολόγου-Συμβούλου Διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, και του Αθανασίου Αθανασιά, πολιτικού μηχανικού-μουσειογράφου· στην εξυπηρέτηση κοινού και τις ξεναγήσεις είναι η Ειρήνη Μακρυπίδη, Αρχαιολόγος, και ο Δημήτρης Κολλημένος, Φιλόλογος.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ