29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Λίγα λεπτά είναι αρκετά για να σώσουν μια ζωή. Η δράση ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, οι πολίτες του Καρπενησίου ενημερώθηκαν για την ανάγκη της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας, πράξη αλληλεγγύης και αλτρουισμού.

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών και του Διεθνούς Οργανισμού Μετάγγισης Αίματος.

Με αφορμή την ημέρα, στο Καρπενήσι διοργανώθηκε δράση ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία. Ο Σύλλογος «Αγώνας Ζωής» σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας, ανέλαβε δράση με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία. Το σύνθημα ήταν «δώσε 5 λεπτά από τον χρόνο σου και σώσε μια ζωή».

Στη θέση Νεράιδα, στο Καρπενήσι, διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό για την εθελοντική αιμοδοσία, που αφορούσε τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης (πχ 18-65 ετών, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας κ.α.), τη διαδικασία που προβλέπει το πρωτόκολλο κλπ.

Στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου είναι εγγεγραμμένοι ως αιμοδότες περίπου 650 άνθρωποι, ωστόσο ο αριθμός όσων δίνουν τακτικά (3-4 φορές τον χρόνο) αίμα ανέρχεται στο 1/3 αυτών, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να είναι διαρκώς αυξημένες. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, τις λέξεις του συλλόγου Αγώνα Ζωής, που αναφέρει: «Ελπίζουμε όλοι να καταλάβουμε ότι 5′ από τον χρόνο μας μπορεί να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή, η οποία μπορεί να είναι η δική σας ζωή, του παιδιού σας ή ενός πολύ αγαπημένου σας προσώπου! Δώσε αίμα, πρόσφερε ζωή!».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ