25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / “Λουκέτο” στο λιανεμπόριο ύστερα από 2 μήνες λειτουργίας. Μέτρα ανακούφισης ζητούν οι επιχειρηματίες

απόσπασμα από ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης των Ε.Ν.

Το «βαθύ κόκκινο» της Ευρυτανίας κλείνει τα καταστήματα λιανικού εμπορίου μέχρι τις 22 Μαρτίου, την ώρα που λιγότερα από τα αναμενόμενα προσέδωσε στον εμπορικό κόσμο η λειτουργία των καταστημάτων με φυσική παρουσία πελατών, που ίσχυσε από τις 18 Ιανουαρίου και για σχεδόν δύο μήνες.

Από την Πέμπτη 4 έως και έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου, τα ψώνια στο Καρπενήσι γίνονται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς των αγαθών μέσω τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away), ενώ όσον αφορά τα βιβλιοχαρτοπωλεία και τις επιχειρήσεις που πωλούν είδη υπόδησης, ένδυσης, επιτρεπόταν να λειτουργούν και με καθορισμό ραντεβού για αγορές εντός του καταστήματος (click inside). Από το Σάββατο 13/3 ανεστάλη πλήρως η λειτουργία του λιανικού εμπορίου.

Ζητούν μέτρα

«Ζητείται ελπίς για το λιανεμπόριο», δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου (ένθετη φωτο) περιγράφοντας εύγλωττα τις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον κλάδο, ύστερα από έναν χρόνο πανδημίας. «Οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευοίωνες», σημειώνει και εκτιμά πως οι συνέπειες της εν εξελίξει υγειονομικής κρίσης θα έχουν αντίκτυπο στην τοπική αγορά «για την επόμενη τριετία, τουλάχιστον».

Καταστήματα θα δυσκολευτούν να αντέξουν στο κλίμα εσωστρέφειας που τείνει να παγιωθεί στην αγορά του Καρπενησίου και, για τον λόγο αυτό, επιτακτική είναι η ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων ανακούφισης των εμπόρων, τονίζει. Είναι ενδεικτικό πως, σε επίπεδο επικράτειας, από την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 «κόπηκαν» περί τις 435.215 επιχειρήσεις, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια του τζίρου που έθετε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Αρκετές από τις επιχειρήσεις είχαν υψηλότερο τζίρο τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, άλλες είχαν μικρότερη μείωση τζίρου από την απαιτούμενη (20%), ενώ δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έπεσαν στον «κόφτη» που εντάχθηκε για πρώτη φορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή και προβλέπει ότι εξαιρούνται από την επιστρεπτέα όσες έχουν υψηλότερο τζίρο στο σύνολο του 2020 σε σύγκριση με τον τζίρο του 2019.

«Ζητάμε εστιασμένα μέτρα, μέτρα που θα αποδώσουν άμεσα και θα έχουν λιγότερες δικλείδες ώστε να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι», σχολιάζει, επίσης, η εκπρόσωπος των εμπόρων και χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» γεγονός τον αποκλεισμό χιλιάδων εμπόρων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 6.

Προβαίνοντας σε έναν πρόχειρο απολογισμό της αγοραστικής κίνησης από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι και το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου, η κα Παπαδοπούλου επισημαίνει ότι το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη υπήρξαν αυξημένοι τζίροι στην τοπική αγορά, ωστόσο εν συνεχεία «τα πράγματα κύλησαν κάτω από το αναμενόμενο».

Προοπτικές ανάκαμψης δεν διαφαίνονται στο εγγύς μέλλον εκτιμούν οι έμποροι του Καρπενησίου, καθώς ακόμα και εάν το Πάσχα τα καταστήματα είναι ανοικτά με φυσική παρουσία, η πιθανή διατήρηση απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και η κλειστή εστίαση, θα αποτελέσουν μεγάλα εμπόδια για τα μαγαζιά της πόλης.

«Ζούμε σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς εδώ και περίπου έναν χρόνο τα καταστήματα υπολειτουργούν, ωστόσο οφείλουν να προμηθεύονται νέα εμπορεύματα ώστε να είναι ανταγωνιστικά και ελκυστικά στον υποψήφιο αγοραστή», αναφέρει η πρόεδρος του ΕΣΚ και εκφράζει την αγωνία για τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ