20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / “Ουρές” στα μικροβιολογικά εργαστήρια για τη διενέργεια test covid, λόγω των νέων μέτρων – Τι ισχύει με τα τεστ του ΕΟΔΥ

Ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση καταγράφεται από το πρωί της Δευτέρας (13/9) έξω από τα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια που λειτουργούν στην πόλη του Καρπενησίου, καθώς τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό -που ισχύουν από σήμερα- οδήγησε πολλούς πολίτες, που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, να υποβληθούν σε rapid test προκειμένου να προσέλθουν χωρίς πρόβλημα στην εργασία τους.

H νέα δέσμη μέτρων, τα οποία θα ισχύουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και η απόφαση φέρει τον τίτλο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας».

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, ενώ γίνονται δεκτά μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη. Σε δύο υποχρεωτικά rapid test την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εργαζόμενοι σε εστίαση, εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Σε εστίαση & γήπεδα

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι κα  νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τα ίδια ισχύουν και για τους κλειστούς, όσο και στους ανοιχτούς χώρους γηπέδων, όπου θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Αλλαγές και στο ΚΤΕΛ

Επίσης, αλλαγή των όσων ίσχυαν αφορά και στις μετακινήσεις προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ. Η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, είτε σε εξέταση rapid test 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Τέλος τα δωρεάν τεστ σε μη εμβολιασμένους

Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες, ενώ θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

(φωτο αρχείου)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ