29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Παρατήρησαν τη μερική έκλειψη Ηλίου από το προαύλιο του Γυμνασίου-ΓΕΛ Καρπενησίου. Δράση του συλλόγου αστρονομίας (vid)

Εκδήλωση παρατήρησης της χθεσινής μερικής έκλειψης του ηλίου φιλοξενήθηκε στο σχολικό συγκρότημα Καρπενησίου, χάρη σε πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας

Χθες, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, έλαβε χώρα μερική έκλειψη ηλίου, ορατή και από την Ελλάδα. Στο Καρπενήσι, το φαινόμενο ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, ενώ έφθασε στο μέγιστο σημείο του στη 13:39, με 36% ποσοστό απόκρυψης του ηλιακού δίσκου. Μετά από αυτή την έκλειψη, δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε ηλιακή έκλειψη από την Ελλάδα έως το 2027.

Ο Σύλλογος Φίλων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας, με αυτήν την ευκαιρία οργάνωσε παρατήρηση στον χώρο του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Καρπενησίου, με μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς να παρακολουθούν την έκλειψη μέσω τηλεσκοπίου με ειδικό φίλτρο. Ταυτόχρονα γινόταν ζωντανή μετάδοση μέσω YouTube από το ηλιακό τηλεσκόπιο του συλλόγου (περιοχή Λεύκα, Άγιος Νικόλαος) στη φασματική γραμμή ha του υδρογόνου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ