19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Σχεδιασμός για τα Μποτσάρεια σε… θολό τοπίο. Θα γίνουν [;] το διήμερο 6 & 7 Αυγούστου 2021, από την έντυπη

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση των Ευρυτανικών Νέων

Να προσδώσουν νέο, αναβαθμισμένο χαρακτήρα στις τιμητικές εκδηλώσεις για τον ήρωα του 1821, Μάρκο Μπότσαρη, φιλοδοξούν οι άνθρωποι πίσω από τα Μποτσάρεια, τα οποία -εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα περιοριστικά μέτρα- θα διεξαχθούν την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021.

Εν μέσω ενός ιδιαίτερα ρευστού κλίματος, λόγω των διαρκώς μεταβαλλόμενων δεδομένων σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, προφανώς ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει εάν σε… 5-6 μήνες από σήμερα θα επιτρέπεται η διεξαγωγή ανοικτών, μαζικών εκδηλώσεων -όπως τα Μποτσάρεια- παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων, συντελεστών και θεατών. Ωστόσο, ο σχεδιασμός και η προετοιμασία απαιτούν χρόνο και για τον λόγο αυτό, ήδη παρατηρείται πρόοδος στο οργανωτικό κομμάτι για τις προγραμματισμένες αυγουστιάτικες εκδηλώσεις στο Καρπενήσι και το Κεφαλόβρυσο, όπου έπεσε μαχόμενος ο Σουλιώτης οπλαρχηγός Μ. Μπότσαρης.

Συνδιοργανωτές θα είναι και φέτος ο Δήμος Καρπενησίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας – ΠΕ Ευρυτανίας, του ΟΠΑΣΤΕ και άλλων φορέων.

Εξάλλου, όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση, ο δήμος Καρπενησίου επεξεργάζεται πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων με σημείο αναφοράς τους ήρωες που έδρασαν στην ευρυτανική γη, πολέμησαν στα χώματά της και αναδείχθηκαν σε ηγετικές μορφές. Το σχέδιο δράσης χωρίζεται σε τρεις άξονες: Άξονας Α’: «Τιμητικές εκδηλώσεις στους ήρωές μας», Άξονας Β’: «Το 2021 παράθυρο για το μέλλον» και Άξονας Γ’: «Βαδίζοντας στα χνάρια του 1821». Οι εμβληματικές προσωπικότητες του απελευθερωτικού αγώνα είναι οι: Αθανάσιος Καρπενησιώτης, Μάρκος Μπότσαρης (στο επίκεντρο τα Μποτσάρεια), Γεώργιος Καραϊσκάκης και οι Γιολδασαίοι.

Με το βλέμμα στο 2023

«Έχουμε ήδη, εδώ και έναν μήνα, αρχίσει να σχεδιάζουμε τα Μποτσάρεια του 2021, που φέτος θα είναι επετειακά λόγω της συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση», αναφέρει στα Ευρυτανικά Νέα η σύμβουλος του δημάρχου Καρπενησίου σε θέματα Πολιτισμού, Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Ιστορίας, κα Έλενα Σιαξαμπάνη, που έχει αναλάβει και φέτος τον γενικό συντονισμό των εκδηλώσεων.

«Γίνονται συζητήσεις με τους συλλόγους και τις φιλαρμονικές που κάθε χρόνο μάς τιμούν με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις, ενώ και με τη σκηνοθέτιδα, κ. Νατάσα Μποζίνη, έχουμε προχωρήσει κάποια βήματα, προγραμματίζοντας το φετινό θεατρικό δρώμενο», προσθέτει.

Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, τα Μποτσάρεια του Αυγούστου θα περιλαμβάνουν δύο σκέλη: την πρώτη ημέρα, την πομπή συλλόγων, σωματείων και φιλαρμονικών στο κέντρο του Καρπενησίου και τη δεύτερη ημέρα, την αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλοβρύσου και παράλληλες εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο. Ο βασικός «κορμός» του σαββατιάτικου δρώμενου θα διατηρηθεί ο ίδιος αλλά θα εμπλουτιστεί, σημειώνει η κα Σιαξαμπάνη, «με νέα δεδομένα για τη ζωή του Μπότσαρη, την απήχηση του θανάτου του σε Ελλάδα και εξωτερικό». Πλην της ιστορικής μάχης, η προσοχή θα εστιαστεί και σε -γνωστές και άγνωστες- πτυχές του βίου του οπλαρχηγού, ενώ εξετάζεται δε η παρουσία και συμμετοχή γνωστού, τηλεοπτικού ηθοποιού το ίδιο βράδυ (7/8).

Πάντως, ο συντονισμός κοινών δράσεων για τα Μποτσάρεια σκοντάφτει στα ισχύοντα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του νέου ιού και ενδεικτικό είναι ότι πριν λίγες εβδομάδες αναβλήθηκε συνάντηση με εθελοντές (στο Συνεδριακό Κέντρο), που αποτελούν, κάθε χρόνο, τους στυλοβάτες και την «ψυχή» των εκδηλώσεων. «Τη δεδομένη στιγμή κάνουμε ό,τι μας επιτρέπουν οι συνθήκες», σχολιάζει η ειδική σύμβουλος.

Οι πρόβες για τα δρώμενα ξεκινούν το καλοκαίρι, ωστόσο μέχρι τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πλήρες σενάριο της αναπαράστασης της μάχης, όπως και οι ηχογραφήσεις -με επαγγελματίες ηθοποιούς και μουσικούς-, να ραφτούν κοστούμια για χορογραφίες κ.α. «Έχουμε έρθει σε επαφή και συνεργαζόμαστε ήδη με καταξιωμένους επαγγελματίες, ώστε να παρουσιάσουμε ένα δρώμενο που θα μείνει στην ιστορία και θα καταστεί σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει επίσης η Ελ. Σιαξαμπάνη και δίνει το στίγμα των φιλοδοξιών και παράλληλα την πρόθεση, κάθε χρόνο να προστίθεται ένα λιθαράκι στον θεσμό “Μποτσάρεια”, που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχη καλοκαιρινή εκδήλωση για το Καρπενήσι, προσελκύοντας συμμετέχοντες (μέλη συλλόγων, φιλαρμονικών κ.α.) και θεατές απ’ όλη την Ελλάδα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ