28 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Τα παιδιά μαθαίνουν ν’ αγαπούν την Αστρονομία… Με επιτυχία η σειρά δράσεων και εκδηλώσεων στο ΚΙΠΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπιο, ξενάγηση στην έκθεση “Ο μαγικός κόσμος του Διαστήματος”, προβολή ταινίας και εκπλήξεις για τους μικρούς φίλους, περιλάμβαναν οι εκδηλώσεις στο μουσείο, το Σάββατο 15 Ιουνίου

από την έντυπη έκδοση

Η ενασχόληση των παιδιών με την Αστρονομία έχει σημαντική αξία για την εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς τα βοηθά να κατανοήσουν έννοιες της Επιστήμης, καλλιεργούν την ικανότητα της κριτικής σκέψης και ενθαρρύνουν μια δια βίου αγάπη για τη μάθηση και την ανακάλυψη. Οι σχετικές εκδηλώσεις και δράσεις, όπως αστροβραδιές και εκπαιδευτικά προγράμματα, συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία.

Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας υποδέχθηκε ξανά μικρούς και μεγάλους στη δράση αστρονομίας που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, και ώρα 8.00 το βράδυ. Η εκδήλωση με τίτλο «Αστροβραδιά στο μουσείο» περιλάμβανε αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπιο, ξενάγηση στην έκθεση «Ο μαγικός κόσμος του Διαστήματος» που λειτουργεί στο ΚΙΠΕ, προβολή της ταινίας «Ταξίδι στη Σελήνη», εκπλήξεις, διαγωνισμούς και δώρα για τα παιδιά.

«Σήμερα (σ.σ. 15/6) στο μουσείο μας, στο διαδραστικό μουσείο που λειτουργούμε εδώ στο Καρπενήσι ως Περιφέρεια, διοργανώσαμε μία ακόμα αστροβραδιά. Μία αστροβραδιά που είχε πολλές εκπλήξεις. Καταρχήν, προβάλαμε μια ιστορική ταινία η οποία ήταν η πρώτη επιστημονική ταινία για το διάστημα. Μια ταινία που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε όλους όσοι την παρακολούθησαν, διότι ήταν κάτι ιδιαίτερο για την εποχή της. Σε συνέχεια, κάναμε παρατήρηση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας “Aρτεμις” και είχαμε την ευκαιρία να δούμε το φεγγάρι. Επίσης, μοιράσαμε στους μικρούς μας φίλους δώρα αναμνηστικά για τη συμμετοχή τους και ένα δώρο-έκπληξη το κέρδισε ένα παιδάκι και αφορούσε ένα τηλεσκόπιο, για να το έχει ως μια γλυκιά ανάμνηση από τη σημερινή μας βραδιά», δήλωσε στην εφημερίδα ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός.

Με τη σειρά της, η Ηλιάνα Ζιώγα, Μουσειολόγος και υπεύθυνη της δράσης, σημείωσε: «Βρεθήκαμε στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας για αστροπαρατήρηση, σε μια βραδιά με πολλές εκπλήξεις. Προβλήθηκε μια ιστορική ταινία από το 1902, του Ζώρζ Μελιές, μία ιστορική ταινία, η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας σύμφωνα με σπουδαίους κριτικούς του κινηματογράφου και της ιστορίας του κινηματογράφου (…). Ευχαριστούμε τους μικρούς και μεγάλους φίλους που ήρθαν και πραγματικά γέμισαν με χαμόγελα και τη θετική τους ενέργεια το μουσείο μας. Φυσικά, είδαμε και την περιοδική μας έκθεση η οποία θα παραμείνει εδώ στον χώρο μας περίπου μέχρι το τέλος καλοκαιριού, οπότε έχουν τη δυνατότητα και επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής να την επισκεφτούν, καθημερινά και Σαββατοκύριακα 10:00-18:00».

Η περιοδική έκθεση στο ΚΙΠΕ με θέμα το Διάστημα περιλαμβάνει εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο, ομοιώματα με θέμα την προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει το Σύμπαν, με αναφορές στις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Αστρονομίας, τους κομβικούς σταθμούς στην πορεία μας προς τα’ άστρα κ.α.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ