από την έντυπη έκδοση
Η Συνθήκη της Λωζάνης επισφράγισε με οδυνηρό τρόπο τη Μικρασιατική Καταστροφή και, ταυτόχρονα, το τέλος της ελληνικής πολεμικής περιπέτειας που είχε ξεκινήσει με τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912. Η Ανατολική Θράκη, η Ίμβρος, η Τένεδος και η ζώνη της Σμύρνης παραχωρήθηκαν στην Τουρκία, ενώ αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30 το βράδυ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος παρουσίασε την παράσταση με τίτλο “Της Προσφυγιάς ο Μύρος”.
Το αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου γέμισε ασφυκτικά από ανθρώπους όλων των ηλικιών, που με συγκίνηση παρακολούθησαν πτυχές του πλούσιου πολιτισμού των Ελλήνων που κατοικούσαν επί αιώνες στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στην Ανατολική Θράκη και Ανατολική Ρωμυλία, εκεί όπου ανέπτυξαν και διέδωσαν τον ελληνικό πολιτισμό μέχρι το 1923, μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης. Ήθη, έθιμα και χοροί από τις χαμένες πατρίδες, ξετυλίχτηκαν ενώπιον του κοινού της πόλης, σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη από μνήμες και συγκίνηση. Για πρώτη φορά συνέπραξαν επί σκηνής τα χορευτικά τμήματα των ενηλίκων με τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού, ενώ ειδική συμμετοχή είχε το παιδικό θεατρικό εργαστήρι.
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα Ευρυτανικά Νέα και το www.evrytanika.gr.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Στη σκηνή του Συνεδριακού, χόρεψαν οι: Μπανιά Μαίρη, Γκαρίλα Κική, Γαλανού Θεοδώρα, Κατσαδούρου Βιβή, Τσιπά Δέσποινα, Μιχαλοπούλου Ρωξάνη, Μάμαλη Κωνσταντίνα, Γαζέτα Στέλλα, Σταθοπούλου Δήμητρα, Κουτσουπιά Ζωή, Ανδρώνη Δέσποινα, Κουτσοπούλου Γλυκερία, Θεοδωρογιάννη Κική, Ρούσση Σοφία, Τσιτσάνη Χρύσα, Πλακιά Κατερίνα, Κουρκούτα Μαρία, Μπισμπίκη Φανή, Νούλα Χριστίνα, Κοσμά Ιουλία, Κατσιάδα Λένα, Πολύζου Βάσω, Κοντοπάνου Σία, Καλλέργη Τάνια, Σιταράς Χριστόφορος, Ξαγάρας Δημήτρης, Πάλλης Παναγιώτης, Χαλκιάς Γιάννης, Θανασιάς Γιώργος, Καλάλουε Αϊμάν, Τόλης Θέμης, Γκορόγιας Κωστής, Προύσκας Στέργιος, Αζακάς Πάνος, Ρούσσης Άρης, Πόλου Νικήτας, Ντόκας Χαράλαμπος.
Τη θεατρική ομάδα αποτελούσαν οι: Τατιάνα Καλλέργη, Χρήστος Βλάχος, Αγγελική Καώνη, Κώστας Τσιάμης, Γιάννης Χαλαστάνης, Ρούλα Βαστάκη, Ηλίας Τσώνης, Μαρία Βουτσέλη, ενώ στην αφήγηση ήταν η Κατερίνα Μανουσοπούλου.
Το παιδικό θεατρικό εργαστήρι απαρτίζονταν από τα παιδιά: Αντωνία Κοτρώνη, Γιάννη Γκορόγια, Πέτρο Κυριαζή, Κατερίνα Χαλκιά, Γιώτα Πόλου και Γιώργο Πόλου. Τα ιστορικά κείμενα της παράστασης έγραψε ο Κώστας Τσιάμης. Χοροδιδάσκαλος ήταν ο Χαράλαμπος Ντόκας. Η Βασιλική Σταμάτη έγραψε όλους τους διαλόγους του θεατρικού μέρους και, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογο, ήταν στο στήσιμο και τη σκηνοθεσία.