30 Ιανουαρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Κατάθεση ψυχής από ιρανή πρόσφυγα στην ΕΡΤ: «Έφυγα για να ζήσω ελεύθερη»

«Όταν μπήκα στο αεροπλάνο, κατευθείαν έβγαλα τη μαντίλα»: Με αυτά τα λόγια προσπάθησε να μεταφέρει τα συναισθήματά της όταν διέφυγε από το ανδροκρατούμενο καθεστώς του Ιράν για να ζήσει ελεύθερη, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Εγώ που δεν θέλω να φορέσω μαντήλι, θέλω από εσάς σεβασμό και να σέβεστε τη γνώμη μου. Εμένα δεν μου αρέσει να φοράω μαντήλι, εσένα σου αρέσει να φοράς μαντήλι, είμαστε ο ίδιοι άνθρωποι, δεν έχουμε διαφορά», λέει η ιρανή πρόσφυγας Αμένα Ναμτσουγιάν.

Θέλοντας να ξεφύγει από την καταπίεση και την αδικία, πριν από 7 χρόνια, μπήκε σε ένα αεροπλάνο μαζί με τον άντρα της και τα παιδιά της και ήρθε στην Ελλάδα. Στη Λέσβο έχτισε την καινούρια της ζωή, με όσα είχε τόσο στερηθεί.

«Επειδή ο πατέρας μου ήταν αστυνόμος, ήταν πολύ αυστηροί και συνέχεια μου έλεγαν να βάλω αυτά τα μακριά, μαντήλι δεν ξέρω πως το λένε εδώ, αλλά εγώ αντιδρούσα συνέχεια και δεν έβαλα. Από μικρή δεν μου άρεσε η μαντήλα. Μόλις έφυγα απ’ το Ιράν κατευθείαν την έβγαλα» συνεχίζει η ιρανή πρόσφυγας.

Η αγωνία της για την οικογένειά της πίσω στο Ιράν είναι μεγάλη. Αλλά ελπίζει ότι οι κοινωνικοί αγώνες θα φέρουν αποτέλεσμα και το ανδροκρατούμενο καθεστώς θα ανατραπεί.

«Ένιωσα περήφανη για τις γυναίκες που έχουν πολύ θάρρος και κάνουν τέτοια και μου αρέσει να συνεχίσουν για να πάρουν κάποιο αποτέλεσμα» λέει και καταλήγει.

«Μακάρι, εγώ πιστεύω πως αν συνεχίσουν έτσι μπορούν να πάρουν τα δικαιώματά τους και μακάρι να γίνει αυτό για να μπορέσουμε να πάμε στο Ιράν άνετα και εμείς».

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη, Επιμέλεια: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Διαβάστε ακόμα:

Τι πυροδότησε το κύμα οργής στο Ιράν
Μπορεί το Ιράν να οδηγήσει σε νέα Αραβική Άνοιξη;

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy