7 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κατάμεστη η Δασολογία Καρπενησίου, με αφορμή επιστημονική ημερίδα με θέμα το περιβάλλον και τις κρίσεις που το απειλούν

“Περιβαλλοντικά προβλήματα και κρίσεις: επιστημονική προσέγγιση”, είχε τίτλο μια από τις ημερίδες που έγινε πρόσφατα στο Καρπενήσι.

από την έντυπη έκδοση

Οι επιστημονικές ημερίδες και ομιλίες αποτελούν σημαντικά εργαλεία στον κόσμο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Από την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων μέχρι την ενίσχυση των δεξιοτήτων και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη των φοιτητών/τριών. Μέσω των εκδηλώσεων, οι σπουδαστές/στριες, οι καθηγητές και οι επιστήμονες έρχονται σε επαφή με νέες ιδέες και με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα τους, με στόχο τη διαρκή εκπαίδευση, τη διάχυση της ορθής και έγκυρης πληροφορίας, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο να παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του τμήματος χρήσιμα εφόδια και γνώσεις επάνω στο αντικείμενο σπουδών τους, οργανώνει συχνά ενδιαφέρουσες ημερίδες, που αφορούν ζητήματα που σχετίζονται άμεσα (και) με την Ευρυτανία, τη διαχείριση του δασικού της πλούτου, την προστασία της βιοποικιλότητας, τις δασικές πυρκαγιές, την κλιματική αλλαγή. Μια τέτοια ημερίδα πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής του ΓΠΑ, στην -κατάμεστη από φοιτητές και φοιτήτριες- αίθουσα της Δασολογίας Καρπενησίου.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Είχε θέμα: «Περιβαλλοντικά προβλήματα και κρίσεις: επιστημονική προσέγγιση και μέσω την εξαιρετικών εισηγήσεων, αναλύθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν στους κινδύνους για τα οικοσυστήματα στην Ευρυτανία και τη χώρα γενικότερα, την κλιματική αλλαγή κ.ά. Πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Χρίστος Καραβίτης, Καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Κοσμήτορας Σχολής Περιβάλλοντος και Γ. Μηχανικής, που ανέπτυξε εισήγηση για τη διαχείριση πλημμυρών. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα φυσικά (αυξημένη βροχόπτωση, κορεσμένο έδαφος, λιώσιμο χιονιού κ.α.) και ανθρωπογενή (αστική ανάπτυξη, αποψίλωση δασών, αλλοίωση φυσικής κατάστασης κοίτης, αλλαγή ή εκτροπή κοίτης, μικρό ύψος γεφυρών κ.α.) αίτια των πλημμυρών και στις συνέπειες που επιφέρουν (υδρολογικές, κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές).

Εν συνεχεία, ο κ. Γεώργιος Φωτιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δασικής Βοτανικής-Γεωβοτανικής, Αντιπρόεδρος Τμήματος Δασολογίας & ΔΦΠ, παρουσίασε εισήγηση για τις απειλές και τους κινδύνους των φυσικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα και αναφέρθηκε και στην Centaurea princeps, ενδημικό φυτό που, απ’ όλον τον κόσμο, φύεται μονάχα σε ένα παλιό λατομείο στους πρόποδες του Βελουχιού, λίγα χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Εξ ολοκλήρου τοπικό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του κ. Ιωάννη Δ. Παπανικολάου, Καθηγητή Γεωλογίας, Γεωπεριβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρου Τμήματος ΑΦΠ & Γ. Μηχανικής, με θέμα: «Γεωπεριβάλλον και φυσικοί κίνδυνοι στην Ευρυτανία». Εξήγησε τον μηχανισμό εκδήλωσης του καταστροφικού σεισμού του στις 5/2/1966, με απολογισμό έναν νεκρό, 60 τραυματίες, 730 πεσμένα κτήρια, 2.040 μη κατοικήσιμα), που άλλαξε τον ρου της ευρυτανικής ιστορίας και ήταν απόρροια της πλήρωσης του ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού φράγματος της Λίμνης Κρεμαστών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρυτανία δεν είναι οι σεισμοί, αλλά οι κατολισθήσεις, τόνισε ο καθηγητής και ανέλυσε τη διαδικασία εκδήλωσης των κατολισθητικών φαινομένων.

Ακολούθως, ο κ. Παλαιολόγος Παλαιολόγου, Επίκουρος Καθηγητής Δασοπροστασίας, Τμήματος Δασολογίας & ΔΦΠ, αναφέρθηκε στους λόγους που θεωρείται επιβεβλημένη η αναθεώρηση της διαχείρισης της καύσιμης ύλης στην Ελλάδα. Μίλησε για τον στόχο να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος και επιστημονικά θεμελιωμένος μηχανισμός διανομής κονδυλίων πρόληψης και σχεδιασμού έργων διαχείρισης της καύσιμης ύλης, που θα πετύχει τη χρηματοδότηση έργων ικανών να ισοσκελίσουν την επίδραση των μεγα-πυρκαγιών, τη μείωση του κόστους εφαρμογής των έργων, τον καλύτερο έλεγχο για το πού και πώς έγιναν τα έργα (από ΟΤΑ και Δασαρχεία), την εκτίμηση της προσδοκώμενης ωφέλειας από την εφαρμογή των έργων, την ιεράρχη και προτεραιοποίησή τους κ.α.

Η τελευταία εισήγηση που παρουσιάστηκε στο Τμήμα Δασολογίας Καρπενησίου ήταν του κ. Σταύρου Αλεξανδρή, Αν. Καθηγητή Μικρομετεωρολογίας, Τμήματος ΑΦΠ & Γ. Μηχανικής. Είχε τίτλο: «Μεταβολή κλίματος: μια αέναη φυσική διαδικασία». Η αλλαγή κλίματος αποτελεί σήμερα ένα ισχυρό πολιτικό και οικονομικό ζήτημα και όχι, πλέον, μια ανοικτή επιστημονική αντιπαράθεση, σημείωσε ο εισηγητής. Κατά τον ίδιο, πίσω από την «αφήγηση» για τις συνέπειες και τις αιτίες που προκαλούν ακόμη και τον επιστημονικό πλεονασμό με τη χρήση του όρου κλιματική αλλαγή, κρύβεται ένα παγκόσμιο δομημένο σύστημα τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που επιβάλλει την ατζέντα. Κλιματική αλλαγή υπήρχε και θα υπάρχει. Η μεταβολή του κλίματος αποτελεί μια αέναη φυσική διαδικασία εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, πρόσθεσε και επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή, έτσι όπως αναφέρεται, είναι μία αόριστη έννοια, είναι ένας υποθετικός διαλογισμός που έρχεται μέσα από μοντέλα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ