26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καταδικάζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι Σκανδιναβικές χώρες

Η Φινλανδία και η Σουηδία, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, καταδίκασαν σήμερα την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κάνοντας λόγο ξεχωριστά για “μια επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας”. Η Δανία και η Νορβηγία, οι οποίες είναι αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, επίσης καταδίκασαν έντονα την ρωσική εισβολή.

Η ουκρανική κρίση και η ρωσική απειλή έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τον διάλογο στη Φινλανδία και τη Σουηδία, για μια ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία παρότι οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία στις δύο αυτές χώρες έχουν προς το παρόν αποκλείσει το ενδεχόμενο ένταξης.

Στο Ελσίνκι, συγκλήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί έκτακτη σύσκεψη της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

“Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχοποιούν την Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή είναι μια επίθεση ενάντια σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας”, έγραψε στο Twitter ο φινλανδός πρόεδρος, τακτικός συνομιλητής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

I strongly condemn the military measures Russia has started in Ukraine. Russia’s acts target Ukraine, but at the same time they are an attack on the entire European security order. We feel deep compassion towards Ukraine and are seeking ways to increase our support to Ukraine.

— Sauli Niinistö (@niinisto) February 24, 2022

Η Σουηδία “καταδικάζει με τον σφοδρότερο τρόπο την ρωσική εισβολή που βρίσκεται στην εξέλιξη στην Ουκρανία. Οι ενέργειες της Ρωσίας είναι επίσης μια επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας”, έκρινε από την πλευρά της και η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον.

Η Δανία και η Νορβηγία, οι οποίες είναι αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, επίσης καταδίκασαν έντονα την ρωσική εισβολή.

“Η επίθεση είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων”, έγραψε στο Twitter ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

“Η Νορβηγία βρίσκεται στο πλευρό των συμμάχων της και των Ευρωπαίων σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ