29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καταιγίδα χακαρισμάτων – Κλείδωσαν το Instagram της δημοσιογράφου Κ. Νιάκαρη κι έστελναν μηνύματα

Η εποχή των διακοπών είναι περίοδος αιχμής και για το Instagram. Και ό,τι είναι δημοφιλές προσελκύει απατεώνες όπως το μέλι τις μύγες. Τι κάνουν: Παγιδεύουν λογαριασμούς, κλειδώνουν “απέξω” τους χρήστες και στήνουν απάτες – σε άπταιστα ελληνικά – ζητώντας χρήματα από τους ανυποψίαστους φίλους των πραγματικών χρηστών. Μεταξύ των θυμάτων, και η αστυνομική συντάκτρια της ΕΡΤ Κάτια Νιάκαρη.

Ένα μήνυμα που έλαβαν δεκάδες χρήστες του Instagram ήταν αρκετό για να χακαριστούν προφίλ με χιλιάδες ακολούθους.

Το μήνυμα-«παγίδα»

Έλα μου τι κάνεις; Είσαι εδώ; Πρόσεχε! Κάποιος έχει ανεβάσει φωτογραφίες σου σε σελίδα με ροζ αγγελίες. Έλεος. Μπες και κάνε αφαίρεση ετικέτας. Δεν είναι ιός.

Η αρχή έγινε όταν χάκερ κατάφερε να παραβιάσει και να αποκτήσει τον έλεγχο του προφίλ της αστυνομικής συντάκτριας της ΕΡΤ Κάτιας Νιάκαρη. Αρχικά έστειλε δεκάδες μηνύματα σε ακολούθους της, από τους οποίους ζητούσε να πατήσουν το λινκ που συνόδευε το παραπλανητικό μήνυμα.

«Ήταν σοκαριστικό αυτό που μου συνέβη, γιατί έχω εκτεθεί απέναντι σε ανθρώπους που νόμισαν ότι μιλάνε μαζί μου. (…) Δεν είχα καθόλου πρόσβαση, προσπάθησα να μπω στο λογαριασμό μου αλλά δεν μου το επέτρεπε» ανέφερε η δημοσιογράφος.

«Εδώ και 40 ημέρες έχει ξεκινήσει μία καταιγίδα χακαρισμάτων λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης, είτε λέγεται ίνσταγκραμ, είτε facebook. (…) Στέλνουν λινκ παγίδες, για να πατήσει ο χρήστης και να του κλέψουν τους κωδικούς και μετά εκβιάζουν για να πάρουν χρήματα» τόνισε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης.

Ο χάκερ μιλούσε για ώρες μέσω μηνυμάτων προσπαθώντας να πείσει τους διαδικτυακούς φίλους της Κάτιας Νιάκαρη είτε να του δώσουν δανεικά είτε να γράψουν τους προσωπικούς κωδικούς τους για να κατέβουν τα υποτιθέμενες φωτογραφίες τους από τις ροζ αγγελίες.

«Προφανώς ο χάκερ πριν στείλει τα μηνύματα, διάβασε τα μηνύματα που είχα ήδη εγώ στο λογαριασμό μου με τους φίλους μου, οπότε έτσι αντέγραψε τον τρόπο με τον οποίο μιλούσα εγώ και απαντούσα στα μηνύματα εγώ, οπότε μετά έπιανε διάλογο» εξηγεί η Κάτια Νιάκαρη.

«Δεν πατάμε ποτέ λινκ που δεν γνωρίζουμε, όταν κάποιος δει ένα λινκ ότι του το έστειλε διαδικτυακός φίλος δεν πρέπει να πατήσει το λινκ αν δεν πάρει τηλέφωνο να τον ρωτήσει» επισημαίνει ο κ. Σφακιανάκης.

Για τη δράση του χάκερ έχουν γίνει μηνήσεις στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ