29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κικίλιας: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca – Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ

Για τη στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά και την αναστολή προληπτικά της χρήσης του σε σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Όπως είπε, οι εμβολιασμοί στη χώρα μας συνεχίζονται κανονικά, στο πλαίσιο εφαρμογής των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.   

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως «εδώ στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά. Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη». 

Υπενθυμίζεται ότι ο EMA έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας του την Πέμπτη 18/3.

Ωστόσο, σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επισημαίνει ότι αν και η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με την πιθανή συμβολή του εμβολίου της AstraΖeneca στη δημιουργία θρόμβων συνεχίζεται, «ο ΕΜΑ επαναδιατυπώνει την πεποίθηση ότι τα οφέλη που προσφέρει το εμβόλιο στην πρόληψη της COVID-19 και στην αποτροπή νοσηλειών και θανάτων υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών του».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ