19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κλήμης Τσατσαράγκος, ο ορειβάτης από τον Προυσό Ευρυτανίας, ο πρώτος Έλληνας που χάθηκε για πάντα στα Ιμαλάια, μόλις στα 28 του

Στις 22 Οκτωβρίου 1985 μια χιονοστιβάδα σκοτώνει τον Ευρυτάνα Κλήμη Τσατσαράγκο. Σε ηλικία μόλις 28 ετών, ο ορειβάτης από τον Προυσό θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που χάνει τη ζωή του στα Ιμαλάια

Ο πρώτος Έλληνας που χάθηκε για πάντα στα Ιμαλάια ήταν, όμως, ένας συντοπίτης μας. Ήταν 22 Οκτώβρη του 1985, όταν ο Κλήμης Τσατσαράγκος από τον Προυσό Ευρυτανίας, ορειβάτης του ΕΟΣ Αθηνών, ως μέλος της πρώτης ελληνικής ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια, χάνει τη ζωή του από χιονοστιβάδα· λίγο αργότερα σκοτώνεται με τον ίδιο τρόπο ένας ακόμη Έλληνας, ο Δημήτρης Μπουντόλας. Είχαν βάλει στόχο να ανέβουν στην κορυφή Annapurna South (7.219μ), ωστόσο το βουνό είχε άλλα σχέδια.

Ποιος ήταν

Ο Κλήμης Τσατσαράγκος γεννήθηκε το 1957 στον Προυσό Ευρυτανίας. Το «άγριο», ορεινό και κακοτράχαλο τοπίο όπου μεγάλωσε τον έκανε να αγαπήσει τη φύση, τα βουνά και τα ποτάμια, όπου και περνούσε ατελείωτες ώρες. Οι συγχωριανοί του τον έβλεπαν συχνά να σκαρφαλώνει σε απότομες, επικίνδυνες ορθοπλαγιές· έδειχνε έμπειρος και ας ήταν ακόμα παιδί.

Σε ηλικία 14 ετών έφυγε για την Αθήνα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το αντικείμενο. Στα 18 του πήγε στη Σαουδική Αραβία, όπου και εργάστηκε για ένα εξάμηνο. Όπως λένε όσοι τον γνώρισαν, διέθετε πρακτικό μυαλό, ήταν εφευρετικός και εξαιρετικά πολυμήχανος, αφοσιώνονταν με πάθος σε ό,τι καταπιανόταν και ήθελε να δοκιμάζει τα όρια της αντοχής του.

Το κεφάλαιο ορειβασία

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 άρχισε να ασχολείται με την ορειβασία και έγινε μέλος του ΕΟΣ Αθηνών. Η επαφή με το βουνό τον «κέρδισε» από την πρώτη στιγμή και παρότι νέος και άπειρος, ήταν φανερό πως επρόκειτο για ένα ατόφιο ταλέντο. Το 1984 ήταν μέλος ορειβατικής αποστολής στο Μον Μπλαν και τον επόμενο χρόνο ανέβηκε στο Μόντε Ρόζα.

Η ανάβαση στα Ιμαλάια

Το 1985 ο ΕΟΣ Αθηνών άρχισε να σχεδιάζει την πρώτη ελληνική ορειβατική αποστολή στα Ιμαλάια. Η παρθενική αυτή προσπάθεια ξεκινούσε στην ουσία από το μηδέν και θα άνοιγε το δρόμο σε παρόμοιες μελλοντικές αποστολές. Ο Κλήμης επιλέχθηκε για να ανέβει στην κορυφή Annapurna South, στα 7.219 μέτρα, καθώς θεωρήθηκε ιδανικό μέλος για μια τόσο απαιτητική αποστολή. Τι κι αν ασχολούνται με την ορειβασία μόλις λίγα χρόνια; Το ταλέντο, η αυταπάρνησή του και ευγενικός του χαρακτήρας τον καθιστούν βασικό στέλεχος της ιστορικής πρώτης αποστολής στα θεόρατα βουνά του Νεπάλ.

Από την πρώτη στιγμή, ο Ευρυτάνας ορειβάτης αφοσιώνεται ψυχή τε και σώματι στο φιλόδοξο εγχείρημα. Στις 8 Σεπτεμβρίου του ’85 η ελληνική αποστολή αναχωρεί για το Νεπάλ. Μαζί της φέρει υλικό (ορειβατικό εξοπλισμό και τρόφιμα) περίπου τριών τόνων (!).

Ύστερα από πεζοπορία έξι ημερών και πολλών χιλιομέτρων, η ομάδα φθάνει και εγκαθίσταται στην Κατασκήνωση Βάσης, αρχίζοντας να καταστρώνει το σχέδιο για την ανάβαση πάνω από τα 7.000 μέτρα. Μια φοβερή κακοκαιρία θα καθηλώσει την αποστολή για λίγες ημέρες.

Το τραγικό τέλος

Οι 4 Έλληνες της ομάδας κορυφής (Μιχάλης Τσουκιάς, Χρήστος Λάμπρης, Κλήμης Τσατσαράγκος & Δημήτρης Μπουντόλας) βρίσκονται πλέον στην Κατασκήνωση ΙΙΙ. Απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα από την επίτευξη του στόχου. Το κακό, όμως, παραμονεύει.

Στις 22 Οκτωβρίου μια τρομερή χιονοστιβάδα παρασύρει την ομάδα κορυφής σε υψόμετρο 6.400 μέτρων και σκοτώνει τον Ευρυτάνα Κλήμη Τσατσαράγκο. Σε ηλικία μόλις 28 ετών, ο ορειβάτης από τον Προυσό θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που χάνει τη ζωή του στα Ιμαλάια. Η ελληνική ορειβασία χάνει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των τελευταίων δεκαετιών, έναν άνθρωπο γεμάτο πάθος για το βουνό, την ορειβασία, την αναρρίχηση, την ίδια τη ζωή.

Η τραγωδία δεν έχει τέλος: λίγο αργότερα χάνει τη ζωή του, από μία νέα χιονοστιβάδα, ο Δημήτρης Μπουντόλας, του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης. Συνολικά τέσσερις ορειβάτες, δύο Έλληνες και δύο Γερμανοί, σκοτώθηκαν λίγα μέτρα πριν από την κατάκτηση του στόχου τους. Ο Κλήμης Τσατσαράγκος αναπαύεται από τότε αιώνια στα Ιμαλάια,

Πριν λίγα χρόνια πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου εκδήλωση – φόρος τιμής στον Ευρυτάνα ορειβάτη, τον πρώτο Έλληνα που έχασε τη ζωή του στα Ιμαλάια,. Ήταν μια συνδιοργάνωση του ΕΟΣ Καρπενησίου, του ΕΟΣ Αθηνών και του Δήμου Καρπενησίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς. Ήταν μια βραδιά που η ορειβατική κοινότητα «χρωστούσε» στον αδικοχαμένο συντοπίτη μας, που αναπαύεται αιώνια στις παγωμένες και αφιλόξενες κορφές των Ιμαλαίων.

αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση των Ευρυτανικών Νέων

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ