“Κλειδί” η σωστή ενημέρωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Η ημερίδα-θεσμός πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Καρπενήσι (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκαέξι (16) χρόνια συμπλήρωσε η εκδήλωση που διοργανώνει το φιλολογικό φροντιστήριο “λέξη” στο Καρπενήσι, με στόχο την ενημέρωση μαθητών/τριών και γονέων για τις επιλογές στο Μηχανογραφικό Δελτίο και το αντικείμενο σπουδών εν μέσω μιας ταχύτατα μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας

“Κλειδί” η σωστή ενημέρωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Η ημερίδα-θεσμός πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Καρπενήσι (ΒΙΝΤΕΟ)

από την έντυπη έκδοση

Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τον κάθε υποψήφιο φοιτητή που καλείται να επιλέξει -ήδη από τα 18 του χρόνια- το επάγγελμα και το αντικείμενο που θα ακολουθήσει στο μέλλον. Η επιλογή δεν είναι απλή υπόθεση, αφού απαιτεί ορθή και έγκυρη πληροφόρηση για τις αλλαγές στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του μαθητή.

Το φιλολογικό φροντιστήριο “λέξη”, σε συνεργασία με την εταιρεία Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τίτλο: «Επαγγέλματα του 2030», με στόχο την αναλυτική πληροφόρηση για όλα τα τμήματα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας και την παροχή συμβουλών για τη σωστή πλοήγηση των μαθητών στο πολύπλοκο σύστημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ημερίδα, θεσμός στο τοπικό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι από το 2008, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα Ευρυτανικά Νέα και το www.evrytanika.gr.

Τα βασικά σημεία

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον κ. Γιάννη Τασιόπουλο, φιλόλογο, ιδιοκτήτη του φροντιστηρίου “λέξη”, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανάδειξε τη σημασία του σχολείου ως ένα καταφύγιο, έναν χώρο που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να επιβραδύνουν -εν μέσω του καταιγισμού πληροφοριών που δέχονται- και να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους στην πλήρη ποικιλομορφία και πολυπλοκότητά του. «Εκεί βρίσκεται το μέλλον του σχολείου», τόνισε και σημείωσε πως στόχος είναι «να ενθουσιάσουμε τη νέα γενιά για τη ζωή τους στον κόσμο». «Ο κόσμος που σας περιμένει, δεν είναι κατά βάση σκοτάδι, είναι φως, είναι ομορφιά», είπε απευθυνόμενος προς το μαθητικό κοινό και αναφέρθηκε και στους κινδύνους από την κακή χρήση της τεχνολογίας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θοδωρής Θεοτόκης, Σύμβουλος Σπουδών και μέλος της επιστημονικής και συγγραφικής ομάδας του βιβλίου «ΠΑΜΕ… ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», που εκδίδεται κάθε χρόνο. Η εκδήλωση περιλάμβανε τις εξής θεματικές ενότητες: Συμπεριφορές ανθρώπων που πετυχαίνουν, Στοχοθεσία – Διαχείριση χρόνου, Πώς θα πάρω τη σωστή απόφαση, Αναλυτική παρουσίαση τμημάτων, Εναλλακτικές καριέρες, Νέα δεδομένα στην εκπαίδευση, Παγίδες στο μηχανογραφικό, Πώς μπορώ να βελτιωθώ μέσα στο Πανεπιστήμιο, Soft Skills και αγορά εργασίας, Επαγγέλματα του 2030.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός, ανέφερε ο κ. Θεοτόκης, απαιτεί από τους υποψηφίους να εντοπίσουν αρχικά τον στόχο τους και εν συνεχεία να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα για τις σχολές που τους ενδιαφέρουν, αλλά και τις εναλλακτικές επιλογές που διαθέτουν. Η κατάκτηση του στόχου απαιτεί πολλή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή και «χτίζεται» βήμα-βήμα, χωρίς «μαγικές» συνταγές, σημείωσε και ανέδειξε τις πολλές επιλογές που έχουν οι νέοι μετά το πρώτο πτυχίο, που είναι μόνο η αρχή για πολλά πλέον επαγγέλματα· τα μεταπτυχιακά προσδίδουν στην απόκτηση πρόσθετων προσόντων που εξασφαλίζουν ευελιξία σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας.

«Τα τελευταία χρόνια -και κυρίως στη μετά-covid εποχή- έχουμε παρατηρήσει ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός απασχολεί πάρα πολύ τα παιδιά και τις οικογένειές τους», σημειώνει, μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα, ο κ. Θοδωρής Θεοτόκης, τονίζοντας πως η αγορά εργασίας μετεξελίσσεται διαρκώς. Για τον λόγο αυτό, μια από τις θεματικές της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι, αφορούσε τα επαγγέλματα του 2030, μια προσέγγιση με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Τομείς που αφορούν στην Τεχνολογία, στη Ρομποτική, στην Τεχνητή Νοημοσύνη, έχουν μεγάλες προοπτικές τα επόμενα χρόνια, εκτίμησε ο ομιλητής της εκδήλωσης, παράλληλα με κλάδους Ανθρωπιστικών Επιστημών όπως το Μάρκετινγκ και η Επικοινωνία, η Υπολογιστική Γλωσσολογία, Επιστημών Υγείας όπως η Βιοτεχνολογία, τα παραϊατρικά επαγγέλματα κ.α. «Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν ευτυχισμένα. Θέλουν να είναι και επαγγελματικά ευτυχισμένα, να ασκούν ένα επάγγελμα με εργασιακή σταθερότητα και καλές οικονομικές απολαβές· αυτός και ο βασικός λόγος που διοργανώνουμε εκδηλώσεις επαγγελματικού προσανατολισμού όλα αυτά τα χρόνια», επεσήμανε ο κ. Θεοτόκης στις δηλώσεις του στην εφημερίδα.

«Είναι η κατάλληλη σχολή για μένα;»: Πρόκειται για μια απορία πολλών μαθητών που ετοιμάζονται να καταθέσουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Όπως ανέφερε ο ομιλητής, πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια ενδιαφέροντα, τα ίδια χαρακτηριστικά προσωπικότητας, τα ίδια κίνητρα και, ως εκ τούτου, η λήψη της σωστής απόφασης είναι ζήτημα πολυπαραγοντικό και απαιτεί ώριμη σκέψη. Η σωστή ενημέρωση αποτελεί, επίσης, ζήτημα κομβικής σημασίας, γι’ αυτό ο κ. Θεοτόκης στην παρουσίασή του ανέλυσε το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων (Τράπεζα Θεμάτων, Συντελεστές Βαρύτητας κ.α.), τις Ομάδες Προσανατολισμού στο λύκειο, που πρέπει να επιλέγονται με βάση τις επιδόσεις των μαθητών/τριών και το επιθυμητό αντικείμενο σπουδών.

Η εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου περιλάμβανε, τέλος, παρουσίαση του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Δεκαέξι (16) χρόνια συμπλήρωσε η εκδήλωση που διοργανώνει το φιλολογικό φροντιστήριο “λέξη” στο Καρπενήσι, με στόχο την ενημέρωση μαθητών/τριών και γονέων για τις επιλογές στο Μηχανογραφικό Δελτίο και το αντικείμενο σπουδών εν μέσω μιας ταχύτατα μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα