18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κληρώνει για πολυκαταστήματα και Πάσχα – Τα σενάρια και τα «στρατόπεδα» των ειδικών

Κληρώνει για πολυκαταστήματα και Πάσχα – Τα σενάρια και τα «στρατόπεδα» των ειδικών

Μια δύσκολη εξίσωση παραμένει το «άνοιγμα» των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν να πάρουμε αλόγιστα ρίσκα. Τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα, ενώ μεγάλη πίεση δέχονται και και τα νοσοκομεία. 

Κυβέρνηση και ειδικοί καλούνται σήμερα να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής των self tests κορονοϊού, που έκαναν «πρεμιέρα» στα Λύκεια της χώρας, και να αποφασίσουν αν θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση μέτρων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση πατάει «φρένο» στα μεγάλα ανοίγματα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει να γίνουν προσεκτικά βήματα. 

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να «πρωταγωνιστήσουν» και πάλι το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Στο τραπέζι όμως θα βρεθούν επίσης το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων και malls με click away και click inside, η επαναλειτουργία των κέντρων αισθητικής, αλλά και η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις τάξεις των φροντιστηρίων, για δια ζώσης εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση προς τους επιστήμονες την περασμένη Τετάρτη από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, περιελάμβανε και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ελεύθερα για ένα τρίωρο χωρίς ραντεβού, με χρήση του πενταψήφιου αριθμού 13032. Μέτρο που -σύμφωνα με πληροφορίες- χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς πρόωρο, με δεδομένη τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Εάν η επόμενη εβδομάδα εξελιχθεί ομαλά και επιταχυνθούν περισσότερο οι εμβολιασμοί με τις επόμενες μεγάλες παραλαβές δόσεων εμβολίων και με τη θωράκιση των ευπαθών ομάδων της Β’ φάσης, δεν αποκλείεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τον τρόπο αυτό να προκριθεί για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να κινηθεί λίγο πιο ελεύθερα η αγορά.

«Στα δύο» οι ειδικοί για Πάσχα και μετακινήσεις 

Οι αποφάσεις για το πολυπόθητο Πάσχα στο χωριό από μεγάλη μερίδα πολιτών και την απελευθέρωση των μετακινήσεων φαίνεται να διχάζει τους ειδικούς. Βέβαια, η επόμενη εβδομάδα θα είναι αυτή που θα ληφθούν αποφάσεις, καθώς τότε θα υπάρχουν και όλα τα απαραίτητα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Προς ώρας πάντως οι ειδικοί φαίνεται πως έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Σε εκείνους που πιστεύουν ότι μόνο κακό δεν θα κάνει στον κόσμο να πάρει μια ανάσα και να μετακινηθεί στην εξοχή και σε εκείνους που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια. 

Οι ενστάσεις που υπάρχουν αφορούν τις αλλαγές την «ανακατάταξη» του επιδημιολογικού χάρτη που ενδεχομένως να επιφέρει η μαζική έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα. Ακόμα και από την πλευρά της κυβέρνησης, ομολογούν ότι θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθούν όλα τα αυτοκίνητα που περνούν από τα διόδια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς ταλαιπωρίας και για τους οδηγούς.

Υπάρχουν πολλά σενάρια… Ωστόσο αυτό που προκρίνεται είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις με «διαβατήριο» self test 24ωρου και έτσι οι πολίτες να μπορέσουν να αποδράσουν στα χωριά τους για το Πάσχα. Και οι εμβολιασμένοι απλά θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό που τους έχει χορηγηθεί μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου. Όπως και να έχει το «άνοιγμα» το μετακινήσεων είναι ένα θέμα που κυβέρνηση και ειδικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, έχοντας στα χέρια τους τα επιδημιολογικά δεδομένα.

To άρθρο Κληρώνει για πολυκαταστήματα και Πάσχα – Τα σενάρια και τα «στρατόπεδα» των ειδικών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ