19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κλιματική αλλαγή: Απαισιόδοξες οι προβλέψεις των επιστημόνων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα

Ανησυχεί τους ειδικούς η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων στο μέλλον στην Ελλάδα, ενώ εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια.
Η κλιματική κρίση θα επιταχύνει την εμφάνιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι παρατεταμένες περίοδοι ανυδρίας ακολουθούνται συχνά από βροχές, καταιγίδες και πλημμύρες που έχουν ως συνέπεια τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και καταστροφές στο ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο.

Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα, μας υποχρεώνει να εξετάσουμε εκ νέου, την επιβίωσή μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος.

Στην Ιθάκη έπεσε  3,5 φορές περισσότερο νερό, από όσο πέφτει κατά μέσο όρο όλο τον μήνα Οκτώβριο, και σχεδόν το μισό από όσο πέφτει κατά μέσο όρο όλο το έτος.

Στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, έπεσε 2 φορές περισσότερο νερό από όσο πέφτει όλο τον μήνα Οκτώβριο και λίγο περισσότερο από το 1/5 όλου του έτους.

Στη Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιον Όρος, έπεσε 3 φορές περισσότερο νερό από όσο πέφτει συνήθως τον Οκτώβριο και περισσότερο από το 1/3 όλου του έτους.

Ακόμα πιο έντονα ήταν τα φαινόμενα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Πατήσια, όπου έπεσε  5 φορές περισσότερο από όσο πέφτει τον Οκτώβριο και σχεδόν το μισό από όσο πέφτει κατά μέσο όρο όλο το έτος.

Η πρόβλεψη των ειδικών για τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι αισιόδοξη. Η κλιματική αλλαγή θα συνεχιστεί.

Το θέμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας Πόλεων που γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου είναι η Προσαρμογή των Πόλεων για την Ανθεκτικότητα στο Κλίμα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ενθαρρύνουν τις πόλεις σε όλο τον κόσμο, να επενδύσουν στην ανθεκτικότητα αλλά και στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Το κεντρικό μήνυμα είναι να δημιουργήσουμε πόλεις “χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες”.

Ο φετινός στόχος, πιο επίκαιρος από ποτέ για την Ελλάδα, είναι Καλύτερη Πόλη, Καλύτερη Ζωή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΣΙΔΟΥ

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ