από την έντυπη έκδοση
Η ισχύς εν τη ενώσει. Το ΔΙΕΚ Καρπενησίου και το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου διοργάνωσαν πρόσφατα συνεργατικές εκπαιδευτικές δράσεις στο Καρπενήσι με τη συμμετοχή των ειδικοτήτων: Τεχνικός Δασικής Προστασίας (Δ’ εξ.) του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, Τεχνικός Δασικής Προστασίας (Β’ εξ.) του ΔΙΕΚ Καρπενησίου και Συνοδός Βουνού (Δ’ εξ.) του ΔΙΕΚ Καρπενησίου.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές της ευρυτανικής φύσης, επιστρέφοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις στην Αιτωλοακαρνανία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και οι διαδρομές στα μονοπάτια πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, με έδρα το Καρπενήσι, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σ’ αυτό το διήμερο, δόθηκε μια σημαντική ευκαιρία στους καταρτιζόμενους να εκπαιδευτούν στο πεδίο και να γνωρίσουν το πανέμορφο δασικό οικοσύστημα της Ευρυτανίας, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
«Ευχαριστούμε θερμά, τον Δήμο Καρπενησίου και ιδιαίτερα την κα Σοφία Ζαλοκώστα, Αντιδήμαρχο Καρπενησίου με αρμοδιότητες σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας, για τη θερμή φιλοξενία της ομάδας του Μεσολογγίου, καθώς και για το μεσημεριανό γεύμα, στη Μαθητική Εστία στο Καρπενήσι. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Γιώργο Φωτιάδη (Δρ Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος), που μας συνόδευσε σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συνέβαλε στην αποτελεσματική ολοκλήρωσή τους», σημειώνουν οι άνθρωποι του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου.
Η πρώτη επίσκεψη, ήταν στο Μουσείο Βουνού, στο Καρπενήσι. Εκεί γνώρισαν πτυχές της ιστορίας της ορειβασίας, της χιονοδρομίας και των εναλλακτικών δραστηριοτήτων σε ποτάμια και φαράγγια, ενώ εντυπωσιακή χαρακτήρισαν την παρουσίαση τοπόσημων της περιοχής – όπως το «Πανταβρέχει», το Χιονοδρομικό Κέντρο και η «Μαύρη σπηλιά» – με ταινία εικονικής πραγματικότητας (VR Video 360°). «Με την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων εικονικής πραγματικότητας, μπορέσαμε να δούμε με έναν καινοτόμο και πρωτοποριακό τρόπο τις τοποθεσίες, αφού ο θεατής βιώνει την κάθε στιγμή σαν να βρίσκεται εκεί, με δυνατότητα να κινείται ελεύθερα σε 360 μοίρες, όπως και στον πραγματικό κόσμο», αναφέρουν για την εμπειρία.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, επίσκεψη στο Τμήμα Δασολογίας & ΔΦΠ, όπου έγινε ξενάγηση στους χώρους και στα εργαστήρια και ιδιαίτερα στο εργαστήριο της Βοτανικής. Στη συνέχεια η ομάδα ανηφόρισε προς το Βελούχι. Η διαδρομή επιλέχθηκε από τον καθηγητή κ. Φωτιάδη, ώστε να γίνει παρουσίαση στην ομάδα, της βλάστησης και της χλωρίδας στην εξωδασική ή αλπική ζώνη, περιοχή που οι περισσότεροι επισκέπτονταν για πρώτη φορά.
Τηρώντας όλες τις διαδικασίες ασφάλειας (χρήση κράνους κ.α.) και υπό την καθοδήγηση καταρτιζόμενων της ειδικότητας «Συνοδός Βουνού» του ΔΙΕΚ Καρπενησίου, η ομάδα πεζοπόρησε, τέλος, στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, στον Προυσό· ξεχωριστή εμπειρία αποτέλεσε η διάσχιση του βράχου via ferrata.