19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο – Ποιοι προτείνεται να το κάνουν

Σήμερα Δευτέρα (16/10) αναμένεται να «ανοίξει» η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των εμβολιαστικών ραντεβού με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο έναντι της COVID-19.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου θα παρουσιάσουν αναλυτικές οδηγίες, όπως σε ποιες ομάδες πληθυσμού συστήνεται o εμβολιασμός και τι καλύπτει το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων, Aντρέα Αμόν, είχε επισημάνει την ανάγκη προστασίας της υγείας των πολιτών αυτό το φθινόπωρο μέσω εμβολιασμού, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ατόμων με υποκείμενες παθήσεις και με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ανεξαρτήτως ηλικίας, των εγκύων και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ο οποίος «συνιστά στις χώρες να καταστήσουν εύκολα προσβάσιμο τον εμβολιασμό τόσο κατά της νόσου COVID-19 όσο και κατά της γρίπης σε πληθυσμιακές ομάδες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου». Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι πάνω από το 90% των αναφερόμενων θανάτων από τη νόσο COVID-19 αφορούν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Το εμβόλιο έχει επικαιροποιηθεί για να στοχεύσει στην παραλλαγή Ομικρον ΧΒΒ και εκτιμάται ότι θα παρέχει προστασία και έναντι της υποπαραλλαγής XBB 1.5. (Κράκεν), η οποία έως σήμερα στη χώρα μας ευθύνεται για το 42% των κρουσμάτων και είναι η συχνότερη έναντι των άλλων υποπαραλλαγών της Ομικρον 2.

Το υπουργείο Υγείας πάντως προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο αύξησης της πίεσης στο ΕΣΥ από περιστατικά COVID-19. Στα μέσα της εβδομάδας δημοσιεύθηκε υπουργική απόφαση την οποία υπογράφουν οι υφυπουργοί Οικονομίας, Εθνικής Άμυνας και Υγείας, για την παραχώρηση, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, 50 κλινών νοσηλείας σε απλούς θαλάμους, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ «για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορoνοϊού COVID-19», όπως αναφέρεται στην απόφαση. Ηδη τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση των νοσηλειών ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Την προηγούμενη εβδομάδα χρειάστηκε να νοσηλευθούν 974 ασθενείς με COVID-19, έναντι 868 την εβδομάδα από τις 25 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2023. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών λόγω της νόσου ήταν αυξημένος κατά 23% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχη αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των νέων διασωληνώσεων (17 την περασμένη εβδομάδα, όταν κατά μέσο όρο τον Σεπτέμβριο οι νέες εβδομαδιαίες διασωληνώσεις ήταν 13). Προχθές το πρωί νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 38 ασθενείς με COVID-19.

seleo.gr

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ