28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Απ’ όλη την Ελλάδα, μόνο στο Καρπενήσι έγιναν rapid test την παραμονή Χριστουγέννων – Τέλος στην ανακοίνωση κρουσμάτων

Σε ισχύ βρίσκεται το νέο καθεστώς στην ανακοίνωση των κρουσμάτων, αφού πλέον δεν υπάρχει η εβδομαδιαία έκθεση για τον κορονοϊό αλλά μία ενιαία έκθεση επιτήρησης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Η ενιαία επιδημιολογική έκθεση περιλαμβάνει τα δεδομένα: i) της επιτήρησης κρουσμάτων (ποσοστό θετικότητας), νοσηλειών, διασωληνώσεων, και θνησιμότητας για covid-19, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα γονιδιωματικής επιτήρησης και του δικτύου επιτήρησης αστικών λυμάτων, ii) της επιτήρησης παρατηρητών νοσηρότητας (sentinel) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) που θα περιλαμβάνουν ποσοστά συμπτωματικών ατόμων στην κοινότητα, καθώς και αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ, iii) της εργαστηριακής επιτήρησης αναπνευστικών ιών από το δίκτυο sentinel, και iv) της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγμα ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που προσέρχονται για έλεγχο σε κινητές ομάδες υγείας (ΚΟ.ΜΥ.) του ΕΟΔΥ. Η έκθεση θα δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη· η αρχή έγινε την Πέμπτη 22/12/2022. Η ενιαία έκθεση θα αντικαταστήσει την επιδημιολογική έκθεση του covid-19 που δημοσιευόταν κάθε Τρίτη.

Η ερώτηση «πόσα κρούσματα έχει η Ευρυτανία» δεν θα βρίσκει απάντηση από εδώ και στο εξής, καθώς, όπως αναφέρθηκε, ο ΕΟΔΥ δεν παρέχει πλέον τέτοια ποσοτικά δεδομένα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, την παραμονή των Χριστουγέννων, rapid test από τον ΕΟΔΥ έγιναν -από όλη την Ελλάδα- μόνο στο Καρπενήσι. Το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε μία δράση δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου, στην οποία διενεργήθηκαν 61 rapid test και ανευρέθηκαν 7 θετικά, ως εξής: ΠΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ (ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ) / 61 rapid test με 7 θετικά (11.48%), που αφορούσαν σε 2 άνδρες και 5 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 66 έτη.

Στα πιο πρόσφατα, την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 131 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 61 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 10599 rapid test και ανευρέθηκαν 1690 θετικά (15.94%). Από τις 1690 περιπτώσεις, οι 826 αφορούν άνδρες και οι 864 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 52,44 έτη. Στο Καρπενήσι έγιναν 42 rapid test με 8 θετικά (19.05%), που αφορούσαν σε 3 άνδρες και 5 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 62 έτη.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ