20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Δεκάδες κρούσματα και επαναλοιμώξεις καθημερινά στην Ευρυτανία – Νοσηλείες στο Νοσοκομείο Καρπενησίου

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, δηλαδή όσους ζουν στην Ευρυτανία, η πρόσφατη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ και τα στοιχεία που ανακοίνωσε για τον νομό, δεν προκαλούν έκπληξη.  Κοινό μυστικό αποτελεί πως η διασπορά του κορονοϊού είναι μεγάλη, πριν καν έλθει ο Αύγουστος, όταν Καρπενήσι και χωριά θα κατακλυστούν από επισκέπτες και ετεροδημότες. Η Ευρυτανία καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κρουσμάτων για αυτή την εβδομάδα.

Τα νεότερα στοιχεία

Στη δημοσιότητα έδωσε, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, ο ΕΟΔΥ τα δεδομένα για την πανδημία του κορονοϊού αναφορικά με την προηγούμενη εβδομάδα (18 Ιουλίου-24 Ιουλίου 2022), κατά την οποία καταγράφηκαν συνολικά 136.077 κρούσματα· από αυτά οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 19%.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα 271 άνθρωποι κατέληξαν από κορονοϊό· κάθε μέρα, κατά μέσο όρο 40 άτομα χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 132 (το 66,7% άνδρες) με διάμεση ηλικία 67 έτη και το 91,7% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ακόμη, το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.793 ασθενείς.

Όσον αφορά στην Ευρυτανία, τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ «δείχνουν» εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων της τάξης του 89% (η μεγαλύτερη σε επίπεδο επικράτειας): από τις 18 έως τις 24/7 επιβεβαιώθηκαν 155 κρούσματα κορονοϊού (22 σε ημερήσια βάση κατά Μ.Ο.). Κοινωνικές εκδηλώσεις με παρουσία πολλών ανθρώπων, ιδίως σε κλειστούς χώρους, αποτέλεσαν -αποδεδειγμένα- εστίες υπερμετάδοσης. Την ίδια ώρα, στο Γεν. Νοσοκομείο Καρπενησίου νοσηλεύονται λόγω covid-19 τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς.

Η αυξημένη διασπορά του ιού στην κοινότητα καταδεικνύεται και από τη μεγάλη προσέλευση πολιτών στα δωρεάν rapid test της ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο Καρπενήσι. Ενδεικτικά, την Πέμπτη (28/7) προσήλθαν για έλεγχο 71 άτομα και βρέθηκαν 15 θετικά (21%), που αφορούσαν σε 9 άνδρες και 6 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 51 έτη.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ