23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Επιστροφή στα σχολεία χωρίς τεστ και μάσκες. Το πρωτόκολλο που θα ισχύει από τις 12 Σεπτεμβρίου

Το υγειονομικό πρωτόκολλο επιστροφής στις σχολικές αίθουσες.

Πλήρη απελευθέρωση των μαθητών από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και διενέργειας self test εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Τα μέλη της συνυπολόγισαν τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφονται στις τακτικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, αλλά και το προτεινόμενο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πρωτόκολλο. Το εν λόγω πρωτόκολλο περιλαμβάνει χαλάρωση των μέτρων, που ίσχυσαν το μεγαλύτερο μέρος της περυσινής σχολικής χρονιάς, αλλά και συστάσεις προς τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθούν τα παιδιά τους, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Οταν εμφανίζονται συμπτώματα, προτείνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ. Εφόσον ο μαθητής έχει επιμολυνθεί, προτείνεται η πενθήμερη απομόνωσή του στο σπίτι, όπως ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό. Μετά την πάροδο του 5ημέρου και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το 5ήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο άνευ αντιπυρετικού, η απομόνωση τελειώνει.

Οπως τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ο μαθητής επιστρέφει στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή KN95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε μέρες μετά το πέρας της απομόνωσης. Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται η αναγκαιότητα τήρησης της υγιεινής των χεριών, όπως και του αερισμού των αιθουσών. «Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας εκδίδουν από κοινού την κάτωθι ανακοίνωση. 

“Η Κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε σήμερα. Έτσι:

Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).

Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Τήρηση της υγιεινής των χεριών.

Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.

Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων. 

Περαιτέρω λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ