29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός: Η Αυστρία ζητά επέκταση του «πράσινου διαβατηρίου» και σε χώρες εκτός ΕΕ

Την επέκταση του «πράσινου διαβατηρίου» – του ψηφιακού πιστοποιητικού που θα αποδεικνύει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, την ανάρρωση από μόλυνση ή πρόσφατο τεστ – και σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Καρολίνα Έντσταντλερ. Το ψηφιακό έγγραφο θα πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στη χώρα από την 19η Μαΐου. 

«Οι χώρες διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να προσανατολιστούν προς τα κράτη της ΕΕ όσον αφορά τα πιστοποιητικά και τα τεχνικά δεδομένα, έτσι ώστε οι πολίτες τους να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια στην Αυστρία και το αντίστροφο», αναφέρει η Καρολίνα Έντσταντλερ σε σημερινές δηλώσεις της στη Βιέννη. Η Αυστριακή υπουργός επισκέφθηκε πρόσφατα την Ισπανία και την Πορτογαλία, δύο χώρες οι οποίες, λόγω των στενών δεσμών τους με την Λατινική Αμερική, θεωρούν τις χώρες αυτής της περιοχής πιθανούς συμμετέχοντες στο “πράσινο διαβατήριο”.

«Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι τάσσονται υπέρ της ένταξης αυτών των χωρών στο ΄πράσινο διαβατήριο΄ εφόσον πραγματοποιούνται εμβολιασμοί εκεί ή οι άνθρωποι που προέρχονται από εκεί έχουν υποβληθεί σε τεστ», αναφέρει η Καρολίνε Έντσταντλερ, θεωρώντας ότι η συμπερίληψη τέτοιων τρίτων χωρών είναι «απολύτως δυνατή».

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το αποκαλούμενο «πράσινο διαβατήριο» πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στην Αυστρία σε τρία στάδια, με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς να επαναλαμβάνει εκ νέου την προτροπή του για όσο το δυνατόν γρηγορότερη εφαρμογή.

Το πρώτο βήμα αναμένεται πως θα γίνει στις 19 Μαΐου με την εξαγγελθείσα γι’ αυτή την ημερομηνία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προς αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας και ότι σε πρώτη φάση δεν θα είναι κάτι περισσότερο από ένα γραπτό πιστοποιητικό για εμβολιασμό, για τεστ ή για ανάρρωση.

Περίπου δύο-τρεις εβδομάδες αργότερα, αναμένεται να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο ένα πιστοποιητικό για τις τρεις περιπτώσεις, συνοδευόμενο από έναν κοινό κωδικό “QR”, και μετά από αυτό θα αναμένεται η ενιαία ευρωπαϊκή λύση.

Όπως αναφερόταν σχετικά, από τις 19 Μαΐου, τίποτε άλλο δεν θα είναι απαραίτητο παρά ένα αποτέλεσμα τεστ, μια βεβαίωση ανάρρωσης από λοίμωξη με κορονοϊό ή μια καταχώριση στο ατομικό βιβλιάριο εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη, προγραμματίζεται το συντομότερο δυνατό η συγχώνευση των διαφόρων εγγράφων σε έναν κωδικό “QR”, κάτι που πιθανόν θα διαρκέσει έως τις αρχές Ιουνίου και θα είναι κάτι σαν ένα αυστριακό «πράσινο διαβατήριο».

Θα ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή παραλλαγή που θα ρυθμίζει τον καλοκαιρινό τουρισμό, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν, όπως από ποια ημέρα μετά τον πρώτο εμβολιασμό θα υπάρχουν για κάποιον περισσότερες ελευθερίες, καθώς στην Αυστρία αυτό το διάστημα είναι τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, ενώ σε άλλες χώρες συζητούνται πολύ μικρότερες προθεσμίες.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ποια εμβόλια έχουν αξιολογηθεί ως αξιόπιστα, δηλαδή εάν ισχύει και ο εμβολιασμός με εμβόλιο που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον Covid προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Κορονοϊός: Η Αυστρία ζητά επέκταση του «πράσινου διαβατηρίου» και σε χώρες εκτός ΕΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ