ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την πρώτη επιβεβαιωμένη μόλυνση στην Ευρυτανία. Ήταν Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020 όταν, στην επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, στη λίστα συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά και η ΠΕ Ευρυτανίας, η οποία είχε βγει αλώβητη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Μάρτιο του ΄20. Με τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονταν, όμως, καθημερινά στη χώρα κατά το δεύτερο κύμα, ήταν με μαθηματική ακρίβεια δεδομένο ότι ο κορονοϊός θα «επισκεπτόταν» και την Ευρυτανία. Στο 12μηνο που έχει μεσολαβήσει, ο ΕΟΔΥ έχει καταχωρίσει στην Ευρυτανία περισσότερα από χίλια (1.000) κρούσματα.
Ο κορονοϊός στην Ευρυτανία
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Ευρυτανία εξελίχθηκε σε μια από τις πλέον επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιφερειακές ενότητες σε όλη την επικράτεια. Από τα μηδενικά κρούσματα, φθάσαμε στα μέσα Νοεμβρίου στις 110 επιβεβαιωμένες μολύνσεις (167 περιστατικά όλο τον μήνα). Χρειάστηκαν σχεδόν δύο εβδομάδες για να μετατραπεί η ΠΕ Ευρυτανίας από… covid-free επί μήνες, δίχως κρούσματα στον μόνιμο πληθυσμό, σε «κόκκινη» περιοχή.
Δυστυχώς, πολύ σύντομα, συμπολίτες μας άρχισαν να νοσούν βαριά· πολλοί χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο Γεν. Νοσοκομείο Καρπενησίου, ενώ για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωση σε διαθέσιμες ΜΕΘ ανά την επικράτεια -από τη Λαμία και το Αγρίνιο μέχρι τη Λάρισα, το Ρίο, τα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη κ.α.
Στα τέλη Νοεμβρίου 2020 καταγράφηκαν τα δύο πρώτα θύματα από επιπλοκές της covid-19 (δύο άνδρες 87 και 76 ετών). Λίγο αργότερα, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το Ραπτόπουλο Αγράφων τίθεται σε 7ήμερο λοκντάουν (9-15/12), μετά τη διαπίστωση 16 κρουσμάτων σε σύνολο 70 τεστ. Το χωριό «σφραγίζεται» και οι κάτοικοι μένουν υποχρεωτικά στα σπίτια τους. Ένας 59χρονος πεθαίνει από επιπλοκές του ιού, ενώ κάτοικοι που νοσούν βαριά χρειάζονται νοσηλεία σε εντατική. Στις 17/12/20, μια τραγική είδηση πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στη μικρή κοινωνία του Καρπενησίου: 51χρονος γνωστός επιχειρηματίας, που είχε διαγνωστεί θετικός και νοσηλευόταν επί 20 ημέρες στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου, χάνει τη μάχη για τη ζωή και γίνεται το νεαρότερο θύμα της πανδημίας στην Ευρυτανία.
Το επόμενο διάστημα σημειώθηκε αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων: τον Δεκέμβριο ’20 δηλώθηκαν 81 θετικά τεστ και τον Ιανουάριο 2021 μόλις 6, ενώ εξαιρετικά κύλησε και ο περασμένος Φεβρουάριος (14 κρούσματα).
Και ύστερα ήρθε το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2021, κατά το οποίο η Ευρυτανία δοκιμάστηκε σκληρά από την πανδημία. Στις 12/3 ο νομός εντάσσεται στην υψηλότερη κατηγορία υγειονομικού κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), ενώ το τοπικό νοσοκομείο δοκιμάζεται ξανά, με δεκάδες εισαγωγές νοσούντων σε εβδομαδιαία βάση· παράλληλα αυξάνονται και τα σοβαρά περιστατικά, όπως και ο αριθμός των απωλειών από επιπλοκές του ιού. Τον Μάρτιο ΄21 καταγράφηκαν 168 κρούσματα και τον Απρίλιο 147. Σαφώς βελτιωμένα ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα τον Μάιο (44 μολύνσεις), με το τρίτο κύμα (δεύτερο για την Ευρυτανία) να αποτελεί σταδιακά παρελθόν.
Ελάχιστα (μόλις 29) ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τον Ιούνιο και Ιούλιο στην Ευρυτανία. Η αυξημένη κινητικότητα και επισκεψιμότητα του Αυγούστου, σε Καρπενήσι και χωριά, σε συνδυασμό με τη γενικότερη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων, είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν 114 μολύνσεις, με το ιικό φορτίο να διατηρείται υψηλό και τον Σεπτέμβριο (121 περιστατικά). Καλύτερα ήταν τα πράγματα τον Οκτώβριο, με 73 θετικά τεστ.
Η θνητότητα
Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες (10/11/21), ο ΕΟΔΥ έχει καταχωρίσει στην ΠΕ Ευρυτανίας συνολικά 1.033 κρούσματα. Το ίδιο διάστημα, οι ασθενείς που έχασαν τη μάχη ήταν 17, με το ποσοστό θνητότητας (θάνατοι προς κρούσματα) να διαμορφώνεται στο 1,65%, ποσοστό ικανοποιητικό και καλύτερο από πολλές περιοχές της επικράτειας, μικρότερο δε και από το πανελλαδικό 2,2%. Στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έδωσε (και δίνει) μια σκληρή μάχη, τα έχει καταφέρει όμως καλά· οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν.
Τη μεγαλύτερη θνητότητα έχει η ΠΕ Σερρών, με 4,4% και έπεται η Πέλλα (4,1%) και το Κιλκίς (3,8%). Την καλύτερη διαχείριση έχει πετύχει η ΠΕ Σάμου με θνητότητα μόλις 0,8% () και η ΠΕ Ρεθύμνου (0,7%). Σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας, η Φθιώτιδα καταγράφει θνητότητα 2,65%, η Φωκίδα 1,72%, η Βοιωτία 1,93%, η Εύβοια 2,09%. Τέλος, ξεπερνά οριακά το 2% και η γειτονική Αιτωλοακαρνανία.