Η χαλάρωση της συμπεριφοράς των πολιτών, η άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, οι ημέρες της Αποκριάς αλλά και η υπερμεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 έχουν επιδεινώσει την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, όπου τα κρούσματα καταγράφουν αύξηση το τελευταίο διάστημα, προς το παρόν, ωστόσο, δεν διαπιστώνεται σημαντική -σε αναλογία με τις μολύνσεις- επιβάρυνση στο ΕΣΥ.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια πίεση στο σύστημα Υγείας. Η αύξηση οφείλεται στην Όμικρον 2 απ’ ότι φαίνεται, η οποία είναι πιο μεταδοτική μεν, αλλά που δεν φαίνεται να έχει βαρύτητα νόσου. Είναι πιο ήπια. Χθες (σ.σ. 15/3) είχαμε 26 χιλιάδες κρούσματα, αλλά ας σκεφτούμε πόσο πρόβλημα θα είχαμε πιο παλιά, με τόσα πολλά κρούσματα. Φανταστείτε πως τις τελευταίες 5 μέρες έχουμε 100 χιλιάδες περιστατικά. Αν τις επόμενες μέρες κάνουμε ίδιες εισαγωγές και δεν έχουμε αύξηση, αυτό δείχνει την ηπιότητα που υπάρχει πλέον στην Covid-19», αναφέρει στο iatropedia.gr ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Δ/ντης της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.
Σύμφωνα, άλλωστε, με τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, η αύξηση των ημερήσιων περιστατικών κορονοϊού οφείλεται στην υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2, Όμικρον 2 (BA.2), καθώς και στην πρόσφατη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. «Οι αιτίες είναι βασικά δύο: η λογική χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης -την οποία και θεωρώ πρέπει να επιδιώκουμε ώστε να υπάρχει μία επάνοδος στην κανονικότητα- και η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2, η οποία φαίνεται να έχει μικρό πλεονέκτημα έναντι τις Όμικρον 1».
Όπως αναφέρει (στο iatropedia.gr) ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει αγγίξει το 50% των νέων διαγνώσεων σε όλη την Ελλάδα και θα κυριαρχήσει πολύ σύντομα. «Η Όμικρον 2 καταλαμβάνει πλέον το 40% – 50% των κρουσμάτων. Πιστεύω πανελλαδικά. Στην Κρήτη υπολογίζω 40% σίγουρα. Και μάλιστα με την γονιδιωματική ανάλυση το ξέρουμε αυτό, όχι με την ταχεία μέθοδο (S gene dropout). Αυτό που λέω είναι 99,9% σίγουρο. Άρα έχει παίξει κάποιο ρόλο σ’ αυτήν την έξαρση η Όμικρον 2. Γιατί είναι πιο μεταδοτική και διαφεύγει περισσότερο από τα εμβόλια σε σχέση με την Όμικρον», τονίζει.
Τα συμπτώματα της Ομικρον 2
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με τη μετάλλαξη Όμικρον 2 κατά το πρώτο 48ωρο, όπως φαίνεται είναι διαφορετικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.
Τα συμπτώματα της Όμικρον 2 θυμίζουν περισσότερο ένα κοινό κρυολόγημα, καθώς ο νοσών εμφανίζει: ρινική καταρροή, ξηρό λαιμό, πονοκέφαλο, κόπωση και φτέρνισμα.
(Με στοιχεία από iatropedia.gr, kathimerini.gr, ECDC)