29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Μερική άρση μέτρων, τι αλλάζει από σήμερα στην εστίαση

Από σήμερα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, ξεκινάει η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων Covid-19 που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η κυβέρνηση προχωράει σε μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών, επαναφέροντας τη μουσική και απελευθερώνοντας το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα διασκέδασης και εστίασης. Ωστόσο, τα καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν με καθήμενους πελάτες.

Για τα γήπεδα, παραμένει ως έχει το μέτρο του περιορισμού της παρουσίας φιλάθλων, ωστόσο την επόμενη εβδομάδα θα επανεξεταστεί η αύξηση της χωρητικότητας στις αθλητικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, παρατείνεται η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού, από 31 Ιανουαρίου σε 7 Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 ισχύουν: 

Δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εκκλησίες

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Διασκέδαση-Εστίαση

  • Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο και μόνο για καθήμενους
  • Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης.

Προβλέπονται επίσης:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός μέτρου.
  • Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Ισχύς πιστοποιητικών εμβολιασμού

Παρατείνεται για μία εβδομάδα και συγκεκριμένα έως και την 7η Φεβρουαρίου η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη στιγμή που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν κάνουν την αναμνηστική δόση έως και τις 7 Φεβρουαρίου θα λογίζονται ανεμβολίαστοι.

Χρήση προστατευτικής μάσκας

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ