20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Ξεκίνησε και στην Ευρυτανία η χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου – Ποιες κατηγορίες αφορά

Οι ανοσοκατασταλμένοι είναι η πρώτη ειδική ομάδα πληθυσμού που έλαβε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το «πράσινο φως» να θωρακιστεί έναντι του κορονοϊού με τρίτη δόση εμβολίου λόγω της χαμηλής ανοσιακής αντίδρασης που παρουσίασαν. Συνολικά, έχουν γίνει 6.977 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.

Η διαδικασία ξεκίνησε και στην Ευρυτανία, όπου δύο (2) άνθρωποι έχουν λάβει, μέχρι στιγμής, την 3η δόση.

Οι περίπου 285.000 πολίτες, σε επίπεδο επικράτειας, που έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία (μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε θεραπεία, νεφροπαθείς, ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια κα.) έλαβαν σχετικό γραπτό μήνυμα τη Δευτέρα 13/9 και μια ημέρα αργότερα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί.

Η τρίτη δόση των εμβολίων είναι mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Μoderna) για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μία δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογούνται, πιθανόν, οι τρίτοι εμβολιασμοί στους περίπου 20.000 ανθρώπους που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), από τα κλιμάκια των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είχαν διενεργήσει τους εμβολιασμούς της πρώτης δόσης στις Μονάδες και στην αρχή της «Ελευθερίας», από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση των πληθυσμιακών ομάδων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σειρά για τη χορήγηση της τρίτης δόσης θα έχουν οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων και οι υγειονομικοί· σε αυτές τις ομάδες η Επιτροπή εισηγήθηκε να γίνεται ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση έξι έως οκτώ μήνες μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ