17 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Ιαπωνία

Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Ιαπωνία

Το Τόκιο ανακοίνωσε περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα covid-19 σήμερα, νέο ρεκόρ, την ώρα που τοπικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ενδέχεται να χρειαστεί να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της μεγάλης αύξησης των μολύνσεων.

Το ιαπωνικό πρακτορείο Jiji μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα έχει προγραμματίσει για αργότερα σήμερα έκτακτες συναντήσεις με πολλούς υπουργούς του προκειμένου να συζητήσουν την υγειονομική κατάσταση.

“Βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνθεσης συγκεκριμένων αριθμών. Με έχουν ενημερώσει ότι (ο αριθμός των κρουσμάτων) θα είναι πάνω από 1.000 και θα φτάσει περίπου τα 1.300”, δήλωσε η κυβερνήτρια του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε στους δημοσιογράφους.

“Θέλω να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά ότι ο κορονοϊός δεν κάνει διακοπές για το νέο έτος. Καλώ τους πολίτες να περάσουν ήσυχα τις γιορτές, παραμένοντας στα σπίτια με τις οικογένειές τους”, πρόσθεσε η Κόικε.

Η Ιαπωνία έχει γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία covid-19, με λιγότερους από 3.500 θανάτους και συνολικά 231.000 κρούσματα από τον Ιανουάριο του 2020, όταν εντοπίστηκε στη χώρα η πρώτη μόλυνση.

Επίσης η χώρα έχει αποφύγει να επιβάλει αυστηρά μέτρα περιορισμού, αν και η κυβέρνηση είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης την άνοιξη ζητώντας από τις επιχειρήσεις και τα σχολεία να κλείσουν και καλώντας τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους.

Ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν ήταν υποχρεωτικά και παρέμειναν σε ισχύ μόλις μερικές εβδομάδες, αφού μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού ο αριθμός των μολύνσεων παρέμεινε χαμηλός στην Ιαπωνία, όμως τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα παρατηρείται νέα άνοδος των κρουσμάτων, με τις εκκλήσεις για την επιβολή εκ νέου κατάστασης έκτακτης ανάγκης να αυξάνονται. Η ιαπωνική κυβέρνηση διστάζει να υιοθετήσει το μέτρο αυτό, φοβούμενη για τις οικονομικές επιπτώσεις.

Αν ο αριθμός των νέων μολύνσεων εξακολουθήσει να αυξάνει, η πόλη του Τόκιο “δεν θα έχει άλλη επιλογή” από το να ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προειδοποίησε χθες Τετάρτη η Κόικε.

Ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την καταπολέμηση της επιδημίας, επίσης επεσήμανε χθες, Τετάρτη, ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ίσως είναι απαραίτητη “για να προστατευθεί η ζωή των Ιαπώνων”, αν εξακολουθήσουν να αυξάνονται τα κρούσματα.

Ο Σούγκα, που ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Σίνζο Άμπε για λόγους υγείας, δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίζεται την υγειονομική κρίση.

Στις αρχές της εβδομάδες ο πρώην υπουργός Μεταφορών Γιουσίρο Χάτα έγινε ο πρώτος επιφανής πολιτικός που πέθανε στην Ιαπωνία λόγω της covid-19.

To άρθρο Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Ιαπωνία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ