19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Κρίσιμη η παγίωση της πτωτικής πορείας των νέων κρουσμάτων στην Ευρυτανία – Η κλινική εικόνα των νοσούντων

Η χθεσινή (17/11) ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ -έρχεται με, τουλάχιστον μία ημέρα, καθυστέρηση από το ρεπορτάζ- σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, πρόσθεσε στην Ευρυτανία τρία (3) νέα περιστατικά covid-19. Το ρεπορτάζ αναφέρει 6 κρούσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν πιθανόν σήμερα από τον ΕΟΔΥ. Από τις αρχές του μήνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 99.

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο εβδομάδες για να μετατραπεί η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας από… covid-free επί μήνες, δίχως κρούσματα στον μόνιμο πληθυσμό, σε «κόκκινη» περιοχή με αυξημένο -αναλογικά με τον πληθυσμό- επιδημιολογικό φορτίο.

Η κλινική εικόνα

Όσον αφορά την κλινική εικόνα των νοσούντων, η μεγάλη πλειονότητα αντιμετωπίζει ήπια συμπτώματα, ωστόσο δεν λείπουν, δυστυχώς, και τα πιο «βαριά» περιστατικά, όπως η περίπτωση ενός 59χρονου ασθενή χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος διεκομίσθη στη ΜΕΘ Χαλκίδας -αφού δεν υπήρχε κρεβάτι στη ΜΕΘ Λαμίας αλλά ούτε και στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λάρισας.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου νοσηλεύονται -σε ειδικά διαμορφωμένες και απομονωμένες αίθουσες- επτά άτομα με κορονοϊό, ενώ σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Γ.Ν. Λαμίας νοσηλεύεται ένας 72χρονος Ευρυτάνας.

Να διατηρηθεί η τάση

Πάντως, η πορεία των τελευταίων ημερών χαρίζει συγκρατημένη αισιοδοξία στις αρμόδιες για τη διαχείριση του covid-19 αρχές, καθώς τα νέα κρούσματα καταγράφουν πτώση. Την Κυριακή (15/11) ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ οκτώ νέα κρούσματα, τη Δευτέρα (16/11) πέντε και την Τρίτη (17/11) οι νέες μολύνσεις ανήλθαν σε τρεις.

Η συγκεκριμένη τάση -ήπιας αύξησης των νέων φορέων- ευελπιστούν οι ειδικοί πως θα διατηρηθεί και κατά την τρέχουσα εβδομάδα. Είναι σημαντικό, λένε, να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του ιού -με την καραντίνα να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ