25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνουν με το εμβόλιο όσοι νόσησαν – Καλά μαντάτα για τους 40 ως 44 ετών

Μια μέρα με αυτό που λέμε… καλά νέα ήταν η Δευτέρα, 17.05.2021, καθώς στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό έγινε αναφορά τόσο στην διάρκεια της ανοσίας -είτε από εμβόλιο, είτε από νόσηση- όσο και στον προγραμματισμό του εμβολιαστικού προγράμματος που… τρέχει ειδικά για την ηλικιακή ομάδα 40-44.

Ο κορονοϊός, βέβαια, παραμένει ανάμεσά μας κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς, εμβολιασμένος ή όχι ακόμα. Κι αν κάποιος το… ξέχασε, ήρθε ο ΕΟΔΥ να το «υπενθυμίσει», καθώς ανακοίνωσε 1.402 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, με την Αττική να μην… αφήνει την πρωτιά για ακόμη μια μέρα, καταγράφοντας 687 νέα κρούσματα επί του συνόλου και την Θεσσαλονίκη να έπεται με 134 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).

Τα νέα δεδομένα για την ανοσία – Μια δόση εμβολίου για όσους νόσησαν

Πάνω από ένα χρόνο και για την ακρίβεια τουλάχιστον 13 μήνες διαρκεί η ανοσία για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό και έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Με τα δεδομένα που παρουσίασε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η σύσταση πλέον μετά από φυσική νόσηση είναι να γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου η οποία ουσιαστικά όπως είπε παίζει τον ρόλο της επαναληπτικής δόσης.

«Ο κορονοϊός παραμένει δίπλα μας», ξεκίνησε να λέει στην σημερινή ενημέρωση, για την πορεία των εμβολιασμών, πριν αναφερθεί στην αισιόδοξη εξέλιξη που προστίθεται στο ζήτημα των εμβολιασμών και σχετίζεται με μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας στη Γαλλία που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν.

Όπως είπε μόλις πριν από λίγες ημέρες υπάρχει προδημοσίευση πολυκεντρικής μελέτης που δείχνει ότι σε 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν τα αντισώματα παραμένουν ενεργά μέχρι και 13 μήνες και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο επαναλοίμωξης. « Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων και μειώνει κατά 96% τον κίνδυνο επαναλοιμώξης» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει είπε και προσέθεσε ότι καλύπτονται από τα αντισώματα αυτά και για τις μεταλλάξεις του ιού.

Click4more: Κορονοϊός: Πρόστιμο 300 ευρώ για αυτά τα «ξεχασμένα» μέτρα – Έλεγχοι για μάσκες στους δρόμους

Όπως εξήγησε, κατακόρυφη αύξηση αντισωμάτων μετά από φυσική νόσηση, έδειξε και μελέτη στην Ελλάδα, και σημείωσε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να γίνεται μία δόση εμβολίου.

«Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν 100% από την σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό και από τις μεταλλάξεις» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία αναφέρθηκε και στα επιχειρήματα του τύπου ότι “οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο”, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι να εμβολιαστούν όλοι άμεσα».

Όλα τα εμβόλια διαθέσιμα στους 40 ως 44 ετών από την Παρασκευή

Καλά… μαντάτα είχε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανακοίνωσε πως ανοίγουν οι εμβολιασμοί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna) και για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, την Παρασκευή 21 Μαΐου.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Click4more: Κρήτη: Μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη οι δύο θρομβώσεις σε 35χρονο μετά το AstraZeneca – Τι λέει ο ίδιος στο Live News (video)

«Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8% και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4%». Όπως είπε, λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300.

Μέχρι τέλος Μαΐου, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ. πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%.

Πόσα εμβόλια περιμένουμε

Σε σχέση με τις παραδόσεις, ανακοίνωσε πως:

Από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις.

Από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις.

Η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις στο τέλος του μήνα και 450.000 τον Ιούνιο.

Κορονοϊός: Δείτε την ενημέρωση για το εμβόλιο όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

To άρθρο Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνουν με το εμβόλιο όσοι νόσησαν – Καλά μαντάτα για τους 40 ως 44 ετών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ