20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Τους 2.200 αγγίζουν οι εμβολιασμοί -1ης και 2ης δόσης- στην Ευρυτανία. Τα νεότερα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Περίπου 40-50 εμβολιασμοί 1ης ή 2ης δόσης πραγματοποιούνται καθημερινά στην Ευρυτανία, στο Νοσοκομείο Καρπενησίου και το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας. Συνολικά, από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Μαρτίου, 676 (ποσοστό 30% από τους εμβολιασθέντες) συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει την εμβολιαστική τους κάλυψη ενάντια στην covid-19, ενώ 1.483 άτομα βρίσκονται εν αναμονή λήψης της 2ης δόσης. Έχουν γίνει συνολικά 2.159 εμβολιασμοί -1ης και 2ης δόσης.

Όπως είναι γνωστό, στο Γ.Ν. Καρπενησίου διενεργούνται εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer, που αυτή τη χρονική περίοδο αφορά ηλικιωμένους άνω των 75 ετών, καθώς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Στη Δυτ. Φραγκίστα εμβολιάζονται οι ηλικιακές κατηγορίες 60-64 ετών, που λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο απαιτεί διάστημα 3 μηνών για τη λήψη της 2ης δόσης· αντίθετα, οι εμβολιασθέντες με το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται να περιμένουν κατά πολύ λιγότερο -περίπου τρεις εβδομάδες.

Σε επίπεδο επικράτειας έχουν γίνει 1.222.393 εμβολιασμοί και σε 390.629 ανθρώπους έχει χορηγηθεί και η 2η δόση, ενώ 831.764 άτομα έχουν λάβει την 1η δόση. Εξάλλου, σύντομα θα ανοίξει η εμβολιαστική «βεντάλια» για περισσότερους συμπολίτες μας, αφού η ενεργοποίηση της πλατφόρμας των ραντεβού της επόμενης ομάδας εμβολιασμού, που αφορά στην ομάδα Α από τις ευπαθείς ομάδες, θα γίνει μέσα στις επόμενες 10 μέρες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Όπως είπε, εντός Μαρτίου θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 70-74 ετών και 65-69 ετών.

Καθησυχάζει ο ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Την ίδια ώρα, ανησυχία έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα ύστερα από τις ανακοινώσεις κρατών της Ευρώπης ότι σταματούν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας και της Νορβηγίαs έκαναν γνωστό ότι διακόπτουν προσωρινά την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου έπειτα από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε ορισμένα από τα άτομα που εμβολιάσθηκαν, ενώ παράλληλα η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανακοίνωσε ότι διακόπτει την χορήγηση εμβολίων από μία συγκεκριμένη παρτίδα που ήταν σε χρήση στην Αυστρία. Η Αυστρία έχει διακόψει τη χρήση εμβολίων της συγκεκριμένης παρτίδας για όσο θα διαρκέσει η έρευνα ύστερα από ένα περιστατικό θανάτου από θρόμβωση και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής. Τέσσερις ακόμη χώρες -η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία- έχουν διακόψει την χρήση εμβολίων της παρτίδας αυτής για όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες.

Στο Κέντρο Υγείας της Δυτικής Φραγκίστας του Δήμου Αγράφων, γίνονται τα εμβόλια της AstraZeneca για πολίτες 60-64 χρόνων

Ωστόσο, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έναντι των λόγων που οδήγησαν οκτώ ευρωπαϊκές χώρες στην απόφαση να αναστείλουν -εν μέρει η συνολικά- τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Ετσι, ο EMA ανακοίνωσε ότι τίποτε δεν παραπέμπει μέχρι σήμερα σε κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19.

«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής. Επιπλέον, ειδικοί του τομέα υγείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται. Διευκρινίζουν επίσης ότι τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αντιστοιχούν στο ποσοστό εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό.

Πράσινο φως” για το εμβόλιο της J&J

Εξάλλου μόλις την Πέμπτη (11/3), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για το τέταρτο εμβόλιο που εγκρίνεται, μετά από εκείνα των Pfizer-BioNTech, Moderna και AstraZeneca.

Το σκεύασμα της Johnson & Johnson, αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα ως προς την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας: Είναι μονοδοσικό, αντίθετα με τα υπόλοιπα τρία, που χορηγούνται σε δύο δόσεις με απόσταση αρκετών εβδομάδων. Επίσης, διατηρείται για διάστημα 3 μηνών σε θερμοκρασίες κοινού ψυγείου, πράγμα που διευκολύνει την διάθεσή του. Το εμβόλιο, επίσης, αποδείχθηκε κατά 85% αποτελεσματικό στην αποφυγή σοβαρής νόσησης από covid-19, στοιχείο σοβαρό διότι αποτρέπει την νοσηλεία και τον θάνατο.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson πρόκειται να έρθει σύντομα στην Ελλάδα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (8/3), ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι παραδόσεις εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στα μέσα με τέλος Απριλίου και η χώρα μας θα λάβει 1.200.000 δόσεις.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ