19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Τους 400 αγγίζουν οι εμβολιασθέντες στην Ευρυτανία, στα επίπεδα των 200.000 σε όλη την Ελλάδα

Συνολικά 195.783 εμβολιασμοί κατά της covid-19 έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, ενώ εδώ και λίγες ημέρες εκτελούνται εμβολιαστικά ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την προσέλευση και την αποδοχή του προγράμματος εμβολιασμών στα 364 εμβολιαστικά κέντρα. Ήδη έχουν προγραμματιστεί 670.000 ραντεβού πρώτης και δεύτερης δόσης για το επόμενο διάστημα και έχουμε κι επεξεργαστεί κι ένα πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται, ώστε καμία δόση να μην πηγαίνει χαμένη», αναφέρει σχετικά ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.

Σημειώνεται όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Στην Ευρυτανία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, είχαν γίνει -μέχρι τις 26/1- 379 εμβολιασμοί, καθώς αρχικά εμβολιάστηκαν υγειονομικοί στις δομές Υγείας του νομού, εργαζόμενοι και περιθαλπόμενοι στο Θεραπευτήριο Καρπενησίου αλλά και ιδιωτικοί ιατροί, προτού ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού στην Ευρυτανία -αρχικά για άτομα άνω των 85 και σε αυτή τη φάση στις ηλικίες 80-84χρ.

Σήμερα (27/1) στο ΘΧΠ Ευρυτανίας έχει προγραμματιστεί να εμβολιαστούν 86 άτομα -64 ηλικιωμένοι και 22 εργαζόμενοι της δομής.

Ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στην Ευρυτανία ήταν ένας νοσηλευτής του Γ.Ν. Καρπενησίου, που έλαβε την 1ην δόση στις 8 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία άρχισαν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών σε τοπικό επίπεδο.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου και στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, λειτουργούν, όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα, τα δύο εμβολιαστικά κέντρα του νομού. Σημειώνεται ότι, οι υψηλές απαιτήσεις ασφάλειας και συντήρησης του εμβολίου (διατήρηση σε ψύξη -75°c), δεν επιτρέπουν προς το παρόν, την ανάπτυξη και άλλων κέντρων. Το γεγονός αυτό, όπως επίσης και η έλλειψη προσωπικού, οδήγησε την 5η ΥΠΕ να ανακαλέσει δύο από τα τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα που είχε αρχικά ανακοινώσει· στον Άγιο Νικόλαο για τον δήμο Καρπενησίου και στη Γρανίτσα για τον δήμο Αγράφων.

Πώς κλείνεται το ραντεβού

Ο εμβολιασμός για τον νέο κορονοϊό δεν είναι υποχρεωτικός, αποτελεί σύσταση. Ο ενδιαφερόμενος, αν θεωρεί ότι πληροί τις ηλικιακές προϋποθέσεις εμβολιασμού, έχει τρεις δυνατότητες να καταθέσει ο ίδιος ή πληρεξούσιο άτομο την αίτησή του:

1. Στο φαρμακείο της γειτονιάς του, στο οποίο εξυπηρετείται, 2. Ανάλογα τον τόπο κατοικίας του, στα ΚΕΠ του Δήμου Καρπενησίου ή Αγράφων, 3. Μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται οι κωδικοί TAXIS.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί μόνο με ραντεβού, σε δύο δόσεις με διαφορά μεταξύ τους 21 ημέρες, όπως επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου.

Ο αιτούμενος, σε κάθε περίπτωση, αν πληροί τις ηλικιακές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το υπουργείο, θα λάβει μήνυμα στο κινητό του που θα καθορίζει την ημέρα και την ώρα του εμβολιασμού της 1ης αλλά και της 2ης δόσης.

Την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ταυτοποίηση των στοιχείων του, τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον ΑΜΚΑ ή τον ΑΦΜ του, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του και επιπλέον τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού του (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).

Να σημειωθεί ότι στόχος των εμβολίων είναι να δημιουργήσει στον ανθρώπινο οργανισμό αντισώματα, τα οποία θα αναχαιτίσουν τον ιό, αν ο εμβολιασμένος μολυνθεί. Ωστόσο, δεν υπάρχει επαρκής ανοσία μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, καθώς επίσης και δέκα τουλάχιστον ημέρες μετά τη χορήγηση της τελευταίας. Συνεπώς, οι οδηγίες των υγειονομικών είναι και μετά τον εμβολιασμό να τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ