20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Τους 5.000 αγγίζουν οι εμβολιασμοί στην Ευρυτανία, 1.600 άτομα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις – Η πορεία της “Ελευθερίας”

Η Επιχείρηση «Ελευθερία» ανεβάζει ρυθμούς, καθώς στην εμβολιαστική διαδικασία εμπλέκονται πλέον και οι πιο νεαρές ηλικίες, καταγράφοντας μάλιστα υψηλά ποσοστά συμμετοχής. Στην Ευρυτανία πραγματοποιούνται καθημερινά περισσότεροι από 80 εμβολιασμοί, ενώ ικανοποίηση εκφράζεται για τα ραντεβού των ηλικιακών ομάδων 30-39 και 40-44, που εμβολιάζονται -αποκλειστικά- με το σκεύασμα της AstraZeneca, στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας.

Μετά τους 30άρηδες, αλλά και την πρώτη ομάδα των 40άρηδων, σειρά παίρνουν από το Μεγάλο Σάββατο (1/5) οι πολίτες 45-49 ετών, με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να λάβει δόσεις και από τα τέσσερα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα τον Μάιο στη χώρα.

Μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής (30/4), σύμφωνα με τα στοιχεία, είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 130.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών και 70.000 πολίτες 40-44 ετών· εξ αυτών, έχουν ήδη εμβολιαστεί 19.000 και 3.780 άτομα αντίστοιχα. Η είσοδος των νέων ηλικιακών ομάδων έχει φέρει νέα καθημερινά ρεκόρ, όπως τη Μεγάλη Πέμπτη, που έγιναν πάνω από 66.000 εμβολιασμοί. Με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα, όλες τις υπόλοιπες ημέρες τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στην Ευρυτανία, από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος Απριλίου έχουν χορηγηθεί 4.841 δόσεις εμβολίων. Η πλειονότητα των εμβολιασμών αφορά το Γεν. Νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer, ενώ στο Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας διαθέσιμο είναι το σκεύασμα της AstraZeneca -αρχικά για τις ηλικίες 60-64χρ. και τη δεδομένη στιγμή για τις ομάδες 30-39 και 40-44 ετών.

Σε 1.591 ανέρχονται οι συμπολίτες μας που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις -μόνο με Pfizer προς το παρόν, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca απαιτεί μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων). Επιπλέον, σε 3.250 άτομα έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση και βρίσκονται στο στάδιο αναμονής για την ολοκλήρωση της εμβολιαστικής τους κάλυψης. Με βάση την απογραφή (προφανώς υπερεκτιμά τον μόνιμο πληθυσμό της Ευρυτανίας) του 2011, η πλήρης ανοσία σε τοπικό επίπεδο φθάνει το 8%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η φυσική ανοσία όσων έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας.

Τα αντισώματα

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εξήγησε ότι μετά τη χορήγηση του εμβολίου, οι πολίτες δε χρειάζεται να μετρήσουν τα αντισώματά τους, καθώς όπως επισήμανε, ο οργανισμός μας δεν αμύνεται μόνο μέσω των αντισωμάτων, αλλά με πολύ συγκεκριμένους και πολύπλοκους ανοσολογικούς μηχανισμούς που δεν μετρώνται με τον τίτλο των αντισωμάτων. «Τουλάχιστον για 9 μήνες, ίσως και παραπάνω, ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος», υπογράμμισε. 

Ερωτηθείς για το πότε πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, ο καθηγητής τόνισε ότι για διάστημα έως και τρεις μήνες φαίνεται να προστατεύονται από τη φυσική ανοσία. «Επομένως, σε διάστημα τριών μηνών από τότε που νόσησαν, μπορούν να εμβολιαστούν και να επεκτείνουν την ανοσία τους», συμπλήρωσε.

Οι παραδόσεις των επόμενων μηνών

Το Μάιο ξεκινά η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αυξάνεται η  δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο το Μάιο να γίνουν μέχρι και  2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον  Ιούνιο  μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα  παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένεται  ένας αριθμός δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ