18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / 2.200 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα. Η συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει ύφεση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας (όπως και στην Ευρυτανία). Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διαγνώστηκαν 9.500 νέα κρούσματα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι τα μισά από αυτά διαγνώστηκαν μέσω των self test σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας, τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Bάνα Παπαευαγγέλου.

13.500 ενεργά κρούσματα

Ο μέσος κυλιόμενος όρος των τελευταίων εφτά ημερών μειώθηκε στα 13 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού -έχει δηλαδή μειωθεί στο μισό από τα μέσα Απριλίου-, ενώ η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει σημαντικά και αυτή μειωθεί και είναι σήμερα στα 36 έτη.

Αυτό σημαίνει, επεσήμανε, ότι η διασπορά συνεχίζει στα νεότερα άτομα που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και δεύτερον και πιο σημαντικό, ότι παρατηρείται σημαντική μείωση σε όλη την επικράτεια στα κρούσματα σε ενήλικες άνω των 60 ετών· «εξαιρετικά ευοίωνο αυτό το μήνυμα, που το οφείλουμε στους εμβολιασμούς», τόνισε.

Το επιδημιολογικό φορτίο, όμως, παραμένει υψηλό, με περισσότερα από 13.500 ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια, είπε ακόμα η καθηγήτρια. «Ας μην ξεχνάμε», υπογράμμισε, «ότι σήμερα έχουμε περίπου 7.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, περίπου 700 στη Θεσσαλονίκη και, ενδεικτικά θα αναφέρω, 450 στη Λάρισα και 200 στα Χανιά, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται νέες εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, όπως παραδείγματος χάρη στην Κατερίνη και στη Ρόδο. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι η διασπορά του ιού δεν έχει ακόμα ελεγχθεί και ότι αν δεν προσέξουμε, εύκολα μπορεί να έχουμε εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων».

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας παραμένει σταθερά χαμηλός (2-3%), όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων. Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση στην πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις νέες εισαγωγές να είναι λιγότερες από αυτές από τον αριθμό των εξιτηρίων· ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει αισθητά μειωθεί με το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας να είναι στις 174 νέες εισαγωγές την ημέρα.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου

Νοσηλευόμενοι και εμβόλια

Σήμερα, περίπου 2.200 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Δύο στους τρεις είναι ενήλικες άνω των 55 ετών, «άτομα δηλαδή που ακόμα και να είναι εντελώς υγιείς χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, απλά και μόνο λόγω ηλικίας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να κινδυνεύσουν», ανέφερε η καθηγήτρια.

«Τονίζουμε», είπε με έμφαση η Β. Παπαευαγγέλου, «ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας (σ.σ. σε ποσοστό 95-97% σύμφωνα με δημοσιεύματα). Είναι, λοιπόν, σημαντικό να πειστούν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ότι για αυτούς κυρίως νοιαζόμαστε και ότι το πιο σημαντικό ‘φάρμακο’ που μπορούμε να τους προσφέρουμε, το πιο ισχυρό όπλο προστασίας είναι το εμβόλιο. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες».

Στο 56% η κάλυψη των ΜΕΘ

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών μειώθηκε περαιτέρω αυτή την εβδομάδα κατά 15%. Έτσι σήμερα το 56% των κλινών ΜΕΘ-COVID στην επικράτεια είναι κατειλημμένες και οι προβλέψεις μιλούν για μια σημαντική αποσυμπίεση τις προσεχείς εβδομάδες. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 445 άνθρωποι.

Σημαντικά έχει μειωθεί και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνονται καθημερινά στη χώρα μας. «Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα περισσότεροι από 12.000 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω κορονοϊού, ενώ ακόμα και τώρα και ενώ όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες βελτιώνονται εδώ και αρκετές πια εβδομάδες, έχουμε την τελευταία εβδομάδα κατά μέσο όρο 33 θανάτους την ημέρα», σημείωσε η καθηγήτρια.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ