25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / 650 Ευρυτάνες έχουν λάβει και τη 2η δόση του εμβολίου. Αγγίζουν τους 1.900 συνολικά οι εμβολιασμοί

Το όριο του ενός εκατομμυρίου δόσεων εμβολίων (1η ή 2η δόση) κατά του κορονοϊού ξεπέρασε η Ελλάδα, την ώρα που τα κρούσματα παρουσιάζουν έξαρση και συνολικά 19 περιφερειακές ενότητες βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» και υπό αυστηρό λοκντάουν.

«Κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του προς τους πολίτες με αφορμή την συμπλήρωση των ενός εκατ. εμβολιασμών. «Από τον Απρίλιο, μάλιστα, θα έχουμε πολύ περισσότερες δόσεις στη διάθεσή μας. Και όσο ο καιρός βελτιώνεται, θα γίνεται σύμμαχος μας», συνέχισε σε αισιόδοξο τόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας πως τα εμβόλια αποδεικνύονται ασφαλή και αποτελεσματικά. Εστιάζοντας στην εποχικότητα του Covid-19, εκτίμησε ότι «είμαστε στην αρχή του τέλους». «Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου», όπως είπε. «Παραμένει, όμως, ένα κρίσιμο στοίχημα για όλους», πρόσθεσε.

Κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Πατησίων όπου παρακολούθησε τη διαδικασία εμβολιασμού ανέφερε: «Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη υποστήριξε πως είναι θετικό το γεγονός ότι τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθούν οι δόσεις εμβολίων που θα φτάσουν στην Ελλάδα, καθώς ήδη η Pfizer επιβεβαίωσε πως τον επόμενο μήνα οι παραδόσεις της θα ξεπεράσουν το ένα εκατ. δόσεις.

Η Ευρυτανία «χτίζει» ανοσία

Στην Ευρυτανία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.881 εμβολιασμοί· 650 άνθρωποι έχουν λάβει και τη 2η δόση του εμβολίου (Pfizer), ενώ 1.231 έλαβαν την 1η δόση και αναμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας προς την ανοσία (τους). Υπενθυμίζεται ότι στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας διενεργούνται εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, για την ηλικιακή κατηγορία 60-64 ετών· η 2η δόση χορηγείται με την παρέλευση τριμήνου.

Πολύ θετικό είναι πως δεν έχουν χαθεί δόσεις εμβολίων, καθώς όσοι έχουν προγραμματίσει ραντεβού, είτε στο Νοσοκομείο Καρπενησίου είτε στη Φραγκίστα, εμφανίζονται συνεπείς χωρίς… δεύτερες σκέψεις, ενώ και κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», τα εμβόλια συνεχίστηκαν κανονικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σχήμα των δύο δόσεων αποτελεί κανόνα. Καμία όμως δόση δεν ακυρώνεται ανοσολογικά. Δηλαδή, αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση, αυτή η δόση μπορεί να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική.

Πρώτοι εμβολιάστηκαν υγειονομικοί στις δομές Υγείας του νομού, εργαζόμενοι και περιθαλπόμενοι στο Θεραπευτήριο Καρπενησίου αλλά και ιδιωτικοί ιατροί, προτού ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού στην Ευρυτανία -αρχικά για άτομα άνω των 85. Στην τωρινή φάση εμβολιάζονται πολίτες από 60 έως και 64 ετών (στη Δυτ. Φραγκίστα), πολίτες άνω των 75 ετών (στο Καρπενήσι) και εργαζόμενοι στην Υγεία.

Τα νεότερα δεδομένα

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υποστήριξε πως, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τον εμβολιασμό των ευάλωτων, θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του έτους.

«Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων, πλην των ομάδων που έχουν την ευαλωτότητα λόγω ηλικίας, αναμένεται ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας γύρω στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του έτους, γύρω στο καλοκαίρι, εφόσον όλα διεξαχθούν ομαλά», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επίσης, αναφέρθηκε σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί και στην ανάγκη να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Όπως υπογράμμισε, ο εμβολιασμένος μπορεί, σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, να μολυνθεί με κορονοϊό και να συντελέσει στη μετάδοση του ιού. «Ο ιός παραμονεύει» προειδοποίησε χαρακτηριστικά, ενώ στο ερώτημα για πόσο, τόνισε ότι αυτή είναι μία απάντηση που αναμένουν όλοι.

«Το πόσο διαρκεί η ανοσία θα είναι μία πολύ σημαντική γνώση όταν θα την έχουμε» πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ίδια, όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορεί να νοσήσουν με κορονοϊό, μετά την πρώτη ή ακόμα και μετά τη δεύτερη δόση, κάτι που δεν μειώνει την αξία του εμβολίου είναι οι περιπτώσεις που ο εμβολιασμός έγινε πριν ολοκληρωθεί η ανοσιακή αντίδραση από τον εμβολιαζόμενο, τόνισε.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ