19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κουλτούρα συμπερίληψης μέσα από το παιχνίδι. Τουρνουά Μπότσια στα δημοτικά σχολεία του Καρπενησίου, από το ΚΔΑΠ μεΑ (ΦΩΤΟ)

Η διασύνδεση των μαθητών-τριών και η αποδοχή της διαφορετικότητας αποτελεί στόχο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες «Ανεμώνη»

από την έντυπη έκδοση

Το Μπότσια (Boccia) αποτελεί άθλημα για άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό, δυνατότητα ελέγχου των μυών, ακρίβεια, ομαδικότητα, συνεργασία, στρατηγική και αποτελεί παραολυμπιακό άθλημα. Με το Μπότσια ΄ήρθαν σε επαφή μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων του Καρπενησίου.

Το ΚΔΑΠ μεΑ «Ανεμώνη» του Δήμου Καρπενησίου διοργανώνει το «1ο Τουρνουά Μπότσια» για δημοτικά σχολεία. Επιχειρείται, μεταξύ άλλων, οι μαθητές και μαθήτριες να μπουν στη θέση του «διαφορετικού» άλλου με τρόπο βιωματικό, εφαρμόζοντας διερευνητικές και ανακαλυπτικές διαδικασίες μέσα από το παιχνίδι.

Ήδη, όπως λέει στα Ευρυτανικά Νέα η Δ/ντρια του ΚΔΑΠ μεΑ, Κωνσταντίνα Μπουμπουρή, ο πρώτος γύρος του τουρνουά ολοκληρώθηκε. Οι δύο γυμναστές του Κέντρου επισκέφτηκαν τα σχολεία του Καρπενησίου, όπου παρουσίασαν το άθλημα στα παιδιά και εν συνεχεία οι μαθητές-τριες της ΣΤ’ τάξης διαγωνίζονται με στόχο την καλύτερη επίδοση. Οι 3 μαθητές-τριες με το καλύτερο αποτέλεσμα θα εκπροσωπήσουν το σχολείο τους ως ομάδα στην τελική φάση του τουρνουά.

Στο 4ο Δ.Σ. Καρπενησίου

Η τελική φάση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022. Στον α’ γύρο θα αγωνιστούν οι ομάδες των έξι σχολείων (σε τρεις αγώνες έπειτα από κλήρωση), στον β΄ γύρο θα διεξαχθούν τρεις αγώνες με κλήρωση, με τις νικήτριες ομάδες του α’ γύρου και του ΚΔΑΠ μεΑ και στον τελευταίο γύρο θα αναμετρηθούν οι νικήτριες ομάδες της δεύτερης φάσης. Θα ακολουθήσουν απονομές με κύπελλο, αναμνηστικά μετάλλια και πλακέτες.

Στο 3ο Δ.Σ. Καρπενησίου

Το Μπότσια μπήκε στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά το 1984 (Νέα Υόρκη). Είναι ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχουν αντίστοιχο ολυμπιακό άθλημα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την δερμάτινη μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα – στόχο που καλείται “jack”.

Στο ΕΕΕΕΚ Καρπενησίου
Στο 2ο Δ.Σ. Καρπενησίου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ