17 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κούρδοι της Συρίας καλούν Ρωσία και Ιράν να αποτρέψουν μια επίθεση της Τουρκίας

Ο διοικητής των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων στη Συρία κάλεσε την Παρασκευή τη Ρωσία και το Ιράν να εμποδίσουν την Τουρκία να εξαπολύσει νέα επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας, λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής για τη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος θα συναντηθεί με τους Ρώσους και Ιρανούς ομολόγους του την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν για τη Συρία – έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί σύντομα να εξαπολύσει νέα επίθεση στη Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών που διεξάγουν εξέγερση κατά του τουρκικού κράτους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες αποτέλεσαν κρίσιμο κομμάτι του διεθνούς συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Mazloum Abdi, επικεφαλής διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που συνδέονται με τις YPG, κατηγόρησε τον διεθνή συνασπισμό ότι λαμβάνει μια «αδύναμη» θέση που είναι «ανεπαρκής για να τερματίσει τις απειλές».

Ο Abdi δήλωσε ότι μετά από διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, οι κουρδικές δυνάμεις επέτρεψαν στο συριακό καθεστώς να φέρει περισσότερα στρατεύματα σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, όπως το Kobane και το Manbij στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν διεξάγουν τα τελευταία χρόνια συνομιλίες για τη Συρία στο πλαίσιο της λεγόμενης «ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα» για τον τερματισμό της 11ετούς και πλέον σύγκρουσης στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι πρόκειται να φιλοξενήσει τον Ερντογάν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει διαδοχικές επιθέσεις στη γειτονική Συρία από το 2016, με στόχο κουρδικές πολιτοφυλακές καθώς και τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις τουρκικές απειλές για νέα εισβολή και έχει χαρακτηρίσει την προσπάθεια του Ερντογάν να δημιουργήσει μια λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» στο εσωτερικό της Συρίας ως επίθεση στην ενότητά της.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει ότι μια εισβολή της Άγκυρας θα υπονομεύσει τις προσπάθειες καταπολέμησης των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βορειοανατολική Συρία.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ