23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κρήτη: Το χιόνι κάλυψε τα σπίτια στα ορεινά χωριά – Φόβοι για την επόμενη μέρα στο Οροπέδιο Λασιθίου

Σπίτια που “βουλιάζουν” στο χιόνι στα ορεινά, ζημιές σε κοπάδια και καλλιέργειες, κλειστά σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας να δίνει για ένα ακόμη 24ωρο μάχη υπό συνθήκες ψύχους, για να ανοίξει δρόμους εντός των οικισμών και να διατηρήσει ανοικτό το ορεινό οδικό δίκτυο, άφησε πίσω της η “Ελπίδα” μετά το πέρασμά της από την Κρήτη.

Το χιόνι που και σήμερα το πρωί εξακολουθούσε να πέφτει στα ορεινά έχει φέρει στα όρια της εξάντλησης τους χειριστές των εκχιονιστικών που, σε ορεινές περιοχές όπως τα Ανώγεια και το Οροπέδιο Λασιθίου, βρίσκονται στους δρόμους για 5ο 24ωρο.

Το “μέτωπο”, ωστόσο, πλέον έχει μετατοπιστεί στο εσωτερικό των χωριών, ενώ στις ορεινές ζώνες, τα μηχανήματα εξακολουθούν να επιχειρούν και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου απαιτείται και οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε αυτό είναι απαραίτητες. Το ύψος του χιονιού στα Ανώγεια και στο Οροπέδιο Λασιθίου φτάνει το ένα μέτρο. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, υπάρχουν σημεία όπου η χιονόστρωση φτάνει τα 2 και τα 3 μέτρα και σπίτια τα οποία δεν κατοικούνται έχουν καλυμμένα από το χιόνι τα πορτοπαράθυρά τους, έχουν καλυφθεί από το λευκό πέπλο που έχει απλωθεί στην περιοχή. Η χιονόπτωση δεν έχει σταματημό στα Ανώγεια, όπου τα εκχιονιστικά επιχειρούν διαρκώς, ανέφερε ο δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης, καλώντας τον κόσμο να περιορίσει στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις του.

Και στις δύο αυτές περιοχές, όπως και σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, τα σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά και τα μαθήματα έγιναν μέσω τηλεκπαίδευσης. Οι σχολικές μονάδες δεν θα λειτουργήσουν ούτε αύριο στους δήμους Ανωγείων και Οροπεδίου Λασιθίου και “από Δευτέρα βλέπουμε” ανέφεραν χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι. Οι αποφάσεις για την αυριανή λειτουργία των σχολείων θα ληφθούν από τους κατά τόπους δήμους.

Προσεχώς “λίμνη”

Στο Οροπέδιο Λασιθίου, πάντως, η ανησυχία είναι έκδηλη για την επόμενη μέρα. Ο κάμπος έχει καλυφθεί από τεράστια ποσότητα χιονιού και εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, εκφράζεται ο φόβος ότι η απορροή του όγκου του νερού που θα συγκεντρωθεί δεν θα είναι δυνατή μέσω του Χώνου και της σήραγγας του Αποσελέμη. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Οροπεδίου, εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, η περιοχή θα μετατραπεί σε λίμνη και το νερό θα φτάσει στα σπίτια.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ