28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο για να ασκήσει πιέσεις σε άλλες χώρες

«Η Ρωσία ποτέ δεν χρησιμοποίησε, δεν χρησιμοποιεί και δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο με σκοπό να τιμωρήσει κάποιον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα αν η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουγγαρίας αποσκοπεί στο να ασκήσει πιέσεις στην Ουκρανία.

H δήλωση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την υπογραφή χθες, Δευτέρα, της νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και την αντίδραση της Ουκρανίας, καθώς διασφαλίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία μέσω αγωγών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και του αγωγού Turkish Stream και όχι μέσω της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Πεσκοφ, η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ουκρανία το θέμα της επανάληψης των απευθείας προμηθειών σε περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο, αναφέροντας ότι η Μόσχα ήταν και παραμένει ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι η νέα συμφωνία που υπέγραψε η Ουγγαρία με την Gazprom δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ουκρανίας, και εξέφρασε την άποψη ότι η Βουδαπέστη υπέγραψε την συμφωνία κατ’ απαίτηση της Μόσχας.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο είχε δηλώσει ότι η μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου που γίνεται παρακάμπτοντας την Ουκρανία, υπονομεύει την εθνική της ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ότι το Κίεβο «θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο κάλεσε σήμερα, Τρίτη, τον πρεσβευτή της Ουκρανίας για να διαμαρτυρηθεί για τις προσπάθειες της Ουκρανίας, όπως είπε, να εμποδίσει τη νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου της Ουγγαρίας με τη Ρωσία.

Ο Σιγιάρτο, αναφερόμενος στην αντίδραση της Ουγγαρίας στην συμφωνία, είπε ότι αυτό ισοδυναμεί με «παραβίαση της κυριαρχίας της Ουγγαρίας».

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουγγαρίας προβλέπει ότι η ρωσική Gazprom θα προμηθεύει την Ουγγαρία με 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως για 15 χρόνια και θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Οκτωβρίου.

Ο  Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή τις αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί την κατάσταση και πως η Gazprom τηρώντας τις δεσμεύσεις της είναι έτοιμη να συνάψει νέες μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου σε μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες των ευρωπαίων καταναλωτών σε φυσικό αέριο.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ