20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κυβερνητική δυσαρέσκεια για τη φωτιά στην Αττική – Το παρασκήνιο πίσω από το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Στις φωτιές είχαν στραμμένο το βλέμμα τους τη νύχτα στο Μέγαρο Μαξίμου και ιδιαίτερα στις τρεις μεγάλες σε έκταση και ένταση πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία. 

Η εφιαλτική νύχτα έδωσε τη θέση της  σε μια πολύ δύσκολη ημέρα, με μελανές μετεωρολογικές προβλέψεις.

Όπως αναφέρεται, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ αργά το βράδυ προήδρευσε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς και οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. 

Αντικείμενο η προετοιμασία και ο σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί η σημερινή ημέρα. Οι δυνατοί άνεμοι από το πρωί, που προβλέπεται να φτάσουν ακόμη και τα 8 μποφόρ, σε συνδυασμό με τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες, θέτουν τους πάντες σε εγρήγορση και αυξημένη επιφυλακή.

“Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας… Αύριο περιμένουμε ισχυρούς Δυτικούς Ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας.  Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη” δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα του προς τους πολίτες.

Το παρασκήνιο πίσω από το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να απευθυνθεί στους πολίτες δείχνει ξεκάθαρα την αγωνία για την έκβαση της εκρηκτικής αυτής κατάστασης, ενώ παράλληλα στόχο είχε αποδυναμώσει την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κατάστασης.

“Και σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Κράτος, αυτοδιοίκηση, εθελοντές, πολίτες, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική.  Αλλά όχι τώρα” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τρεις φορές ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δικαιολογημένα θυμωμένοι, οργισμένοι, γιατί έχασαν τις περιουσίες τους. Είναι ανάγκη και οι πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι» σημείωσε σε επόμενη αποστροφή του λόγου του, ενώ δεσμεύτηκε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα στους πληγέντες με μέτρα στήριξης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι το θέμα των πυρκαγιών θα έχει πιθανώς μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ωστόσο “ποντάρουν” πολλά στο γεγονός ότι λειτούργησαν οι εκκενώσεις περιοχών και δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Όπως λέγεται από το Μαξίμου, τη στιγμή που η πυρκαγιά στο Μάτι “στοιχειώνει” ακόμη τη συλλογική μας μνήμη, η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν και είναι βασικός στόχος του κυβερνητικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Κυβερνητική δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς στην Αττική

Στους κόλπους της κυβέρνησης υπήρξε δυσαρέσκεια για την έκβαση της χθεσινής, νέας φωτιάς στην Βαρυμπόμπη, που πήρε τελικά τόσο μεγάλες διαστάσεις.

Υπήρξαν φωνές που εκτιμούσαν ότι συγκεκριμένοι τομείς της κρατικής μηχανής, είτε από κόπωση, είτε από λάθος εκτιμήσεις, δεν απέδωσαν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και η Αττική να έρθει αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη της.

Εξαιρετικά δύσκολη η σημερινή μέρα

Κι αν χθες εκδηλώθηκαν 99 νέες πυρκαγιές και κάποιες πήραν τεράστιες διαστάσεις σε συνθήκες άπνοιας, η σημερινή ημέρα μοιάζει εφιαλτική. Όπως επισήμανε και ο Πρωθυπουργός θα είναι  ακόμα πιο δύσκολη, καθώς υπάρχει εκτίμηση ότι θα έχουμε ενισχυμένους ανέμους εντάσεως 7-8 μποφόρ, ενώ η υγρασία θα κυμανθεί κάτω και από το 10%. 

Οι κλιματικές αυτές συνθήκες εκτιμάται ότι μοιάζουν με αυτές που επικράτησαν στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018 και σε συνδυασμό με τον ισχυρό καύσωνα που επικρατεί αποτελούν συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες για την εξέλιξη των πυρκαγιών. 

Με αυτά τα δεδομένα ύστερα από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε περαιτέρω εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Παράλληλα αποφασίστηκε να απαγορευτεί η πρόσβαση στα αστικά άλση και τον Υμηττό.

To άρθρο Κυβερνητική δυσαρέσκεια για τη φωτιά στην Αττική – Το παρασκήνιο πίσω από το διάγγελμα του πρωθυπουργού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ