29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κύπρος: Συμμετοχή σε πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απαλλαγή από την χρήση καπνού

Το κάπνισμα αποτελεί το υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς, έχοντας ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε παγκόσμια βάση, οι οποίοι θα μπορούσαν να προληφθούν.

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου συμμετέχει ως μέλος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνού (ENSP) στο οποίο συμμετέχουν 77 μέλη και συνεργάτες από 38 ευρωπαϊκές χώρες. Με πρωτοβουλία του ENSP, ξεκινά σήμερα η εκστρατεία για συλλογή 1 εκατομμυρίου υπογραφών σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι υπογραφές αυτές αποτελούν κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί και να αναλάβει δράση, προτείνοντας νομοθεσία για την εξάρτηση από τον καπνό, να δράσει κατά των σχετικών περιβαλλοντικών κινδύνων και κατά του καπνίσματος.

Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών είναι ένας τρόπος, λοιπόν, για κάθε Ευρωπαίο πολίτη να συμμετάσχει ενεργά στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή, ζητά ένα καλύτερο επίπεδο υγείας και καλύτερο περιβάλλον απαλλαγμένο από τους κινδύνους από τη χρήση καπνού. Στόχος είναι η συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών εντός ενός χρόνου (Ιανουάριο 2023-ιανουάριο 2024). Για την Κύπρο ο στόχος που αναλογεί είναι 4230 υπογραφές.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, η ΑΑΕΚ, για να διασφαλιστεί ένα υγιές περιβάλλον για τις νέες γενιές απαλλαγμένο από καπνό, εκτός από τη δυναμική δράση ενάντια στους περιβαλλοντικούς κινδύνους που προκαλούν τα αποτσίγαρα και την καταπολέμηση του καπνίσματος, είναι απαραίτητο:

1. Να προωθηθεί η πρώτη Ευρωπαϊκή γενιά χωρίς καπνό έως το 2030, τερματίζοντας την πώληση προϊόντων καπνού και νικοτίνης σε ανήλικους.
2. Να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο παραλιών και όχθεων ποταμών χωρίς καπνό και αποτσίγαρα, καθιστώντας τους χώρους αυτούς πιο υγιείς και περιβαλλοντικά βιώσιμους.
3. Να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Πάρκων χωρίς καπνό και αποτσίγαρα, καθιστώντας τα πιο υγιή και μειώνοντας τη μόλυνση και τον κίνδυνο πυρκαγιών.
4. Να επεκταθούν οι υπαίθριοι χώροι χωρίς καπνό και τσιγάρα, ιδίως εκείνων στους οποίους συχνάζουν ανήλικοι (πάρκα, πισίνες, αθλητικές εκδηλώσεις και κέντρα, θεάματα και εξωτερικοί χώροι εστιατορίων).
5. Να εξαλειφθούν οι διαφημίσεις και η παρουσία καπνού-καπνικών προϊόντων σε οπτικοακουστικές παραγωγές, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως μέσω γνωστών ατόμων που ασκούν επιρροή (influencers).
6. Να χρηματοδοτηθούν ερευνητικά έργα για τις ασθένειες που προκαλούνται από τη χρήση καπνού, ώστε να βελτιωθεί η πρόγνωσή τους και να καταστούν θεραπεύσιμες.

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), μαζί με πάνω από 20 άλλες οργανώσεις από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία, έχει ενωθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, για να επιστήσει την προσοχή σε όλους του λήπτες αποφάσεων στο πόσο επιβλαβή είναι τα προϊόντα καπνού και νικοτίνης και στην απόλυτη ανάγκη να τεθεί η υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και το περιβάλλον μας, πάνω από τα συμφέροντα της καπνοβιομηχανίας.

Ενδεικτικά όσον αφορά τα στοιχεία στην Κύπρο για το κάπνισμα, όπως φαίνεται από την έρευνα Γενικού Πληθυσμού (2019), σχεδόν το 38% του πληθυσμού ανέφερε κάπνισμα κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ 9,3% καπνίζει περισσότερα από 20 τσιγάρα την ήμερα.

Όσον αφορά στο μαθητικό πληθυσμό (15-16 χρονών), το κάπνισμα κατά τον τελευταίο μήνα αναφέρθηκε από το 18% των μαθητών/τριών της Κύπρου (από την Πανευρωπαϊκή έρευνα μαθητικού πληθυσμού ESPAD) και από το έτος 2003 παρατηρείται σταθερή μείωση του ποσοστού αυτού.

Δυστυχώς, διαφορετικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αφού ποσοστό 4,6% των μαθητών ανέφερε καθημερινή χρήση, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της έρευνας (3,1%).

Επιπρόσθετα, αναφορικά με τη χρήση ναργιλέ η έρευνα έδειξε ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες 34 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα κατά το έτος 2019, η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης ναργιλέ κατά τον τελευταίο μήνα (Κύπρος 21%, Μέσος όρος ESPAD 8,9%).

Με γνώμονα τα παραπάνω δεδομένα, η ΑΑΕΚ καλεί όλους τους πολίτες 18+ ετών, να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμά τους, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της ΕΕ, για να κάνουν μια αλλαγή για τους ίδιους, για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και για την επόμενη γενιά.
Καλεί επίσης, όλους τους συνεργάτες της ΑΑΕΚ όπως στηρίξουν την εκστρατεία συλλογής υπογραφών, υιοθετώντας τον κωδικό (QR QUOTE) στην υπογραφή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα του οργανισμού τους. Ο κωδικός αυτός παρέχει εύκολη πρόσβαση στη σελίδα συλλογής υπογραφών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σαρώνοντας με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου.

Υπογράφοντας αυτή την πρωτοβουλία, καταλήγει η ανακοίνωση, μπορείτε να συμβάλλετε ενεργά σε έναν υγιή πληθυσμό, ένα υγιές περιβάλλον, μια υγιή Ευρώπη.

Λευκωσία -Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ