29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κώστας Τσιάρας: «Θετική για τη χώρα μας και τη Δικαιοσύνη η Έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου»

«Η Έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε ήδη υλοποιήσει και για όσες δρομολογούμε για το επόμενο διάστημα» υποστήριξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την Έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «το επίπεδο της αντίληψης για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης έχει αυξηθεί πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 55% των πολιτών εκλαμβάνουν το επίπεδο της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης ως καλό ή πολύ καλό, ποσοστό που αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος (53%). Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 61% έναντι 53% την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που αποτυπώνει τη συμβολή της δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια στη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος».

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης «στην Έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα γίνεται ειδική μνεία για το θετικό αποτύπωμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, όπως η σύσταση των Ειδικών Τμημάτων με τον Ν. 4700/2020, η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, η ίδρυση Γραφείου Συλλογής Στατιστικών για τη Δικαιοσύνη, ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων, καθώς και για την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, ακόμα και μέσα στη δίνη της πανδημίας».

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν» είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έκθεση – κόλαφο της ΕΕ, καθώς όπως υποστήριξε «οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης που καταγράφει η Έκθεση αφορούν στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης. Μόνο κατά το τελευταίο έτος διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ οι καθυστερήσεις ανήλθαν στις 637 ημέρες έναντι 559 ημέρες το 2018. Η στασιμότητα που καταγράφεται στην αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων πρώτου βαθμού είναι μομφή για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο από το 2017 ως το 2019».

Συνεπώς, «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξηγώντας πως «για τον λόγο αυτό στη χθεσινή ανακοίνωση του ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ παρέλειψε να μιλήσει για το κεφάλαιο που αναφέρεται στη διαφθορά, καθώς τα μόνα γκρίζα σημεία της Έκθεσης για τη Δικαιοσύνη είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο υποβιβασμός της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα από την προηγούμενη κυβέρνηση, που συνεχίζει να εκθέτει τη χώρα μας».

Αντίθετα, «στο ίδιο κεφάλαιο αναφέρεται πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επανέφερε τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος που εσείς υποβαθμίσατε» ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας επισημαίνοντας πως η Ελλάδα βελτίωσε, σύμφωνα με την Έκθεση, τη θέση της στον δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας για τη Διαφθορά, τα τελευταία δύο χρόνια και κατατάσσεται πλέον στην 16η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

To άρθρο Κώστας Τσιάρας: «Θετική για τη χώρα μας και τη Δικαιοσύνη η Έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ