Ημερομηνία

Κ. Καλαντζή: “H ελληνική ύπαιθρος ερημώνει, η παραδοσιακή κτηνοτροφία κινδυνεύει με αφανισμό – Να κρατήσουμε τους παραδοσιακούς παραγωγούς μας”

Εποικοδομητικά συμπεράσματα προέκυψαν από το διήμερο θεματικό συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Πάτρα, με κύριες ενότητες τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών και την Αγροτική Ανάπτυξη

Κ. Καλαντζή: “H ελληνική ύπαιθρος ερημώνει, η παραδοσιακή κτηνοτροφία κινδυνεύει με αφανισμό – Να κρατήσουμε τους παραδοσιακούς παραγωγούς μας”

από την έντυπη έκδοση

Η Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών αλλά και η Αγροτική Ανάπτυξη, αποτέλεσαν τα αντικείμενα διαβούλευσης που απασχόλησαν το διήμερο Θεματικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που έγινε πρόσφατα στην πόλη της Πάτρας. Στο συνέδριο συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ κεντρικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Το παρών έδωσαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής και Δασικής Πολιτικής, Κατερίνα Καλαντζή κ.α.

Κεντρική ομιλία πραγματοποίησε, στην 1η μέρα του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συντόνισε την πρώτη θεματική ενότητα για τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών, παρουσιάζοντας ως Πρόεδρος του συνεδρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ τις θέσεις της Επιτροπής για το θέμα και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, συντόνισε την ενότητα για την Αγροτική Ανάπτυξη, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας της ΕΝΠΕ. Σε κάθε ενότητα έγιναν παρεμβάσεις συνέδρων, κατατέθηκαν προτάσεις και ερωτήσεις και πραγματοποιήθηκε διάλογος, ενώ τοποθετήσεις πραγματοποίησαν όλοι οι Περιφερειάρχες.

Καλαντζή: «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι»

Για την ορεινή εκτατική κτηνοτροφία, μίλησε στην τοποθέτησή της η Κατερίνα Καλαντζή, Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής και Δασικής Πολιτικής της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας. «Έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η ελληνική ύπαιθρος ερημώνει», σημείωσε με έμφαση και διερωτήθηκε: «Σε δέκα χρόνια θα υπάρχουν άνθρωποι στα χωριά μας; Θέλουμε να κρατήσουμε όσους επιμένουν να δραστηριοποιούνται στις ορεινές περιοχές μας; Θέλουμε να βρούμε τα εργαλεία και τις πολιτικές να έρθουν και άλλοι;». Όπως σημείωσε, «γίνονται βήματα, εργαλεία υπάρχουν, πρέπει, όμως, όλοι μαζί να δουλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», ενώ πρόσθεσε: «Οι προβληματισμοί αυτοί μεταξύ άλλων μας οδήγησαν ως ΠΣΤΕ, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού, πριν από τέσσερα χρόνια, να ιδρύσουμε για πρώτη φορά το χαρτοφυλάκιο της Ορεινής και Δασικής Πολιτικής, με κύριο αντικείμενο την ενίσχυση της Ορεινότητας».

Η ΠΣΤΕ στο διήμερο Θεματικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που έγινε στην Πάτρα

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, υλοποιείται το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή τριών ορεινών δήμων, στα Άγραφα, και ήδη προχωρά το στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας. Εστίασε, ωστόσο, στο πρόβλημα των λύκων και στην πρωτοβουλία αντιμετώπισής του στα Άγραφα, μέσω πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου: «Ποιοι, όμως, είναι οι στυλοβάτες της υπαίθρου μας; Είναι ο κτηνοτρόφοι και οι αγρότες. Η ποιμενική, εκτατική, παραδοσιακή κτηνοτροφία, κινδυνεύει όμως με αφανισμό, μετά από χιλιάδες χρόνια. Κυριολεκτικά και μεταφορικά την… τρώει ο λύκος. Μεταφορικά, γιατί δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα αυτά που χρειάζονται στην ενίσχυση και την διατήρησή της, και κυριολεκτικά διότι ο πληθυσμός του λύκου έχει αυξηθεί πάρα πολύ, σχεδόν κάθε κτηνοτρόφος έχει να δηλώσει από λίγες έως πολλές απώλειες. Πρέπει να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης με την συνεργασία των υπηρεσιών του ΥΠΑΤ και του ΥΠΕΤ. Εμείς ως περιφέρεια, χρηματοδοτούμε και συμμετέχουμε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με την τοποθέτηση περιλαίμιων με φερομόνη σε δύο κοπάδια των Αγράφων, που αναμένεται να λειτουργήσουν απωθητικά ως προς τον λύκο. Η εφαρμογή έχει επαναληφθεί σε Ελβετία και Γαλλία και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Ευελπιστούμε ότι θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε εμάς ώστε να εφαρμοστεί μαζικότερα».

«Χρειαζόμαστε εργαλεία και πολιτικές», συμπλήρωσε στην ομιλία της η κα Καλαντζή, «ώστε να κρατήσουμε τους παραδοσιακούς παραγωγούς μας, ως παραγωγούς προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας αλλά και ως φροντιστές-ρυθμιστές του περιβάλλοντος. Ο ρόλος τους στη διατήρηση του ορεινού πολιτισμού, στην οικονομία, στην προστασία των δασών είναι πολύπλευρος και αναντικατάστατος. Πρέπει να βρούμε κοινή συνισταμένη, η κεντρική διοίκηση, η περιφερειακή διοίκηση, οι δήμοι μας ώστε να κρατήσουμε ζωντανή την παραδοσιακή ποιμενική και εκτατική κτηνοτροφία, να περιορίσουμε κατά το δυνατό τις περιφερειακές ανισότητες και να ενισχύσουμε τις περιφερειακές ευκαιρίες». «Σε πρακτικό επίπεδο», παραδέχθηκε, «έχουμε καθυστερήσει με την εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, είναι αλήθεια. Όλες οι περιφέρειες και για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά. Δεν έχουμε τεχνική λύση ούτε για τους τρόπους των ενισχύσεων ούτε και στα δικαιώματα βοσκής, αλλά συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε τόσο μεταξύ μας, όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων».

Και κατέληξε: «Όλοι μας ερχόμαστε και επανερχόμαστε. Ο καθένας αφήνει το αποτύπωμά του, το λιθαράκι του και ευχόμαστε πάντα το ισοζύγιο να είναι θετικό. Οι άνθρωποι, όμως, που δραστηριοποιούνται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της υπαίθρου, θέλουν να συνεχίσουν να ζουν στους τόπους τους. Είμαστε όλοι εδώ γιατί αγαπάμε τους τόπους μας και τους ανθρώπους τους. Και εγώ αυτό υπηρετώ… Όλες μας τις ιδέες, τις καταγραφές προβλημάτων τις έχουμε καταθέσει γραπτώς στο υπουργείο, όπως και τις απόψεις μας και τις λύσεις που προτείνουμε, και θα συνεχίσουμε να τις καταθέτουμε και να ελπίζουμε ότι συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών μας».

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα