8 Δεκεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Κ. Σταμπόλης για ΟΠΕΚ: Υπάρχει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά απ ό,τι μπορεί να απορροφηθεί – Στα ίδια επίπεδα οι τιμές

Για την αγωνία των καταναλωτών που για άλλη μια φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τηνάνοδο της τιμής των καυσίμων μετά τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ μίλησε στην ΕΡΤ ο Κωστής Σταμπόλης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Υπάρχει μια δυσαρμονία και μια απειθαρχία στις τάξεις του ΟΠΕΚ. Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί διακαώς να αυξήσει τις τιμές και προτίθεται η ίδια, όπως λέει, να μειώσει την μαζική παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι» εκτίμησε ο κ. Σταμπόλης.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα τόνισε οι δύο μεγάλοι παίκτες μέσα στον ΟΠΕΚ είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. «Μέχρι τώρα και ακόμη και όταν ξεκίνησε ο πόλεμος υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στους δύο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Η Ρωσία δεν βλέπει το λόγο, ούτε θέλει να μειώσει την παραγωγή της. Ίσα ίσα προσπαθεί με κάθε τρόπο, ακόμα και με μεγάλες μειώσεις στα φορτία τα οποία παραδίδει να κρατήσει τις χρηματοοικονομικές ροές σταθερές, άρα και με μικρότερη τιμή. Αυτό δεν την ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει να έχει έσοδα για να υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Σχολιάζοντας την τακτική που ακολουθούν οι χώρες που συμμετέχουν στον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και την πορεία των τιμών στα διυλιστήρια τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά απ ό,τι μπορεί να απορροφηθεί γεγονός που θα συμβάλλει ώστε να διατηρηθούν οι τιμές στα σημερινά επίπεδα.

«Ο ΟΠΕΚ καλύπτει το 44 – 45% της παγκόσμιας παραγωγής» πρόσθεσε ο κ. Σταμπόλης εστιάζοντας στις διχογνωμίες και τις διαφορετικές στρατηγικές εντός του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ