20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Λέσβος: Κραυγή αγωνίας για τις ξηράνσεις των πεύκων – Τι μέτρα προτείνει η Δασική Υπηρεσία (βίντεο)

Κραυγή αγωνίας για την ξήρανση των πεύκων στο δάσος του Αμπελικού εξαιτίας ασθένειας εκφράζει με ανάρτηση του στα social media ο ιερέας του Αμπελικού και επικεφαλής της Ομάδας Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης «Η Άμπελος».

Στην ανάρτηση του ο ιερέας Στρατής Κακάμπουρας εκφράζει δημόσια την έντονη ανησυχία για την ταχεία και επικίνδυνη εξάπλωση των ξηράνσεων στα πεύκα και ζητά την συστράτευση όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών υπό την δασική υπηρεσία προκειμένου με τα κατάλληλα μέτρα να ανακοπεί η δυναμική του πληθυσμού του εντόμου.

Ξηράνσεις πεύκων παρατηρούνται όπως τόνισε στην ΕΡΤ Β. Αιγαίο ο Δασάρχης Λέσβου, Φώτης Κράλλης σε ομάδες διάσπαρτων δέντρων στα δάση Αμπελικού και Ριζώνα στις περιοχές Πετροβούνι και Κρυονέρι.

Πιστεύουμε, τόνισε ότι, η ξήρανση οφείλεται σε φλοιοφάγα έντομα.

Από την διαπίστωση του προβλήματος η Διεύθυνση Δασών Λέσβου απέστειλε δείγματα από τα προσβεβλημένα πεύκα στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και τελεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων. Επεσήμανε δε ότι η αύξηση του πληθυσμού των φλοιοφάγων εντόμων έγινε εξαιτίας του ήπιου χειμώνα.

Συστήνει δε την άμεση κοπή και απομάκρυνση σε ασφαλές μέρος των προσβεβλημένων πεύκων. Επειδή δε αρκετές δασικές εκτάσεις ανήκουν στους Δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης τους καλεί να προχωρήσουν άμεσα υπό την επίβλεψη της δασικής υπηρεσίας στην κοπή των προσβεβλημένων δέντρων.

Κάλεσε επίσης τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου να προχωρήσουν στην εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης των δασικών εκτάσεων που τους ανήκουν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ