28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Λέσβος: Ξαναζωντανεύει ένας από τους 13 νερόμυλους της Μαλλιόντας στο Μεσότοπο

Έναν από τους 13 νερόμυλους στην αγροτική περιοχή Μαλλιόντα στο Μεσότοπο της Δυτικής Λέσβου αναπαλαίωσε ο σύλλογος Μεσοτοπιτών της Αθήνας, «Η Αναγέννηση», σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο της Μαλλιόντας και έχει ως στόχο να δημιουργήσει στην περιοχή έναν πόλο ανάπτυξης και δημιουργίας.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου η πρόεδρος της «Αναγέννησης» Παναγιώτα Πλωμαρίτου, «ο νερόμυλος που αναπαλαιώνεται μέσα από το πρόγραμμα Leader  με προϋπολογισμό 250.000 θα ολοκληρωθεί και θα εγκαινιαστεί το καλοκαίρι του ΄22 και η «Αναγέννηση» θέλει και με την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, να παραδώσει ένα λειτουργικό νερόμυλο και έναν χώρο εκδηλώσεων και δημιουργίας».

Στην περιοχή μέχρι το 1954 λειτουργούσαν 13 νερόμυλοι αλέθοντας σιτηρά από όλο σχεδόν το νησί. Οι περισσότεροι καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου για να μην τροφοδοτούν τους αντάρτες, όπως καταγράφει η ιστορία της περιοχής.

Στην κάμερα της ΕΡΤ μίλησε και ο τελευταίος μυλωνάς της Μαλλιόντας, ο Βλουτής Βασίλας, ο οποίος παιδί ακόμα, βοηθούσε τους γονείς του να λειτουργήσουν το μύλο και θυμάται με κάθε λεπτομέρεια τα εξαρτήματα του νερόμυλου και τη διαδικασία παραγωγής των αλεύρων. «Δύσκολα χρόνια, όπως τονίζει, πολλές φορές ο πατέρας μου πληρωνόταν με άλλα προϊόντα ή λάδι για να μεγαλώσει η φαμίλια του. Χαίρομαι που βλέπω τον μύλο να ξαναζωντανεύει, είναι ωραίο πράγμα».

 

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ