25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Λίγα ακόμα θραύσματα…”. Προσθήκες στο λεύκωμα για το Γυμνάσιο Καρπενησίου, της Νίκης Μπακογεώργου

Tην άνοιξη του 2019, το Καρπενήσι «αγκάλιασε» με θέρμη και ενθουσιασμό το συγγραφικό έργο «Μνήμης θραύσματα – Γυμνάσιο Καρπενησίου, εκατό χρόνια διαδρομής», που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Γαζή – Τριανταφυλλόπουλου, με συγγραφέα τη φιλόλογο, κα Νίκη Μπακογεώργου.

Πρόκειται για έργο των εκδ. Μανδραγόρας που περιλαμβάνει πλούσιο, ανέκδοτο υλικό με κείμενα και φωτογραφίες, για την ιστορία εκατό και πλέον ετών του Γυμνασίου Καρπενησίου.

Ζωντανεύει μνήμες από την καθημερινότητα των χιλιάδων μαθητών που περάσαν την πύλη του Γυμνασίου και αποτελεί, όπως όλοι παραδέχονται, ένα έργο – παρακαταθήκη για την πορεία της εκπαίδευσης του τόπου από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Προφανώς, ωστόσο, ούτε η πολυετής και κοπιαστική έρευνα της συγγραφέως θα μπορούσε να περικλείει όλα όσα συνθέτουν την ιστορία του σχολείου από το 1918 μέχρι σήμερα. Για τον λόγο αυτό, πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Φωτογραφιών μνήμη – λίγα ακόμη θραύσματα», που, όπως λέει η κα Μπακογεώργου, συμπληρώνει, προσθέτει και διορθώνει το μεγάλο βιβλίο «Μνήμης θραύσματα – Γυμνάσιο Καρπενησίου, εκατό χρόνια διαδρομής».   Το νέο βιβλίο (97 σελ.) διανέμεται δωρεάν από τα γραφεία του Ιδρύματος στο Καρπενήσι, ενώ είναι διαθέσιμο και σε ψηφιακή έκδοση ΕΔΩ.

«Με αυτή τη συμπληρωματική έκδοση», αναφέρει στον πρόλογο του νέου βιβλίου η φιλόλογος-συγγραφέας, «θέλησα να ρίξω λίγο περισσότερο φως σε δύο πολύ ενδιαφέρουσες περιόδους λειτουργίας του Γυμνασίου και αφενός να καταγράψω, με όση περισσότερη πληρότητα μού επέτρεπαν οι λιγοστές πληροφορίες που είχα στη διάθεσή μου, τα ονόματα των καθηγητών που υπηρέτησαν στο προπολεμικό Γυμνάσιο, αφετέρου να αφιερώσω λίγες ακόμα σελίδες μνήμης και φωτογραφίες στους μαθητές που φοίτησαν στο Γυμνάσιο Καρπενησίου στην πρώτη και τη δεύτερη μετά τον πόλεμο δεκαετία. Προσπάθησα ακόμα να θεραπεύσω παραλείψεις σε ονόματα και λάθη που έγιναν όχι από κάποια σκοπιμότητα, αλλά από πληροφόρηση που έπρεπε να ελεγχθεί περισσότερο η αξιοπιστία της (…)».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ