20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Λατινική Αμερική: Κινητοποιήσεις γυναικών για τον τερματισμό της έμφυλης βίας

Από το Μπουένος Άιρες ως την Μπογοτά, οι γυναίκες στην Λατινική Αμερική κατέβηκαν την Παρασκευή 25/11, στους δρόμους και μετείχαν σε πορείες που έγιναν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στην Πόλη του Μεξικού, φεμινιστικές οργανώσεις πραγματοποίησαν πορεία στην λεωφόρο Ρεφόρμα, μια από τις κύριες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας του Μεξικού, φωνάζοντας συνθήματα με μεγάφωνα, ενώ περιβάλλονταν από εκατοντάδες αστυνομικούς με ασπίδες και προστατευτικά γιλέκα.

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας, η Κλαούντια Σάινμπαουμ, η οποία ελπίζει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας το 2024, είχε ζητήσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα τη διεξαγωγή ειρηνικής διαμαρτυρίας, αλλά ορισμένοι επιφυλακτικοί ακτιβιστές έφτασαν με κράνη, όπως και προστατευτικά γυαλιά για την περίπτωση που ρίχνονταν δακρυγόνα.

Θύματα βιασμού και μητέρες γυναικών και κοριτσιών που έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό αξίωναν, φωνάζοντας από μεγάφωνα, να δοθεί τέλος στην έμφυλη βία και να βελτιωθούν οι ποινικές έρευνες που διεξάγονται για τα εγκλήματα που έχουν γίνει σε βάρος αγαπημένων τους προσώπων.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, περίπου 20 γυναίκες σκοτώνονται κάθε μέρα, αν και λίγες υποθέσεις καταλήγουν σε καταδίκες.

“Δεν θα σωπάσουμε”, δήλωσε η Λορένα Γκουτιέρες, η 12χρονη κόρη της οποίας ήταν θύμα γυναικοκτονίας. “Γυναίκες και κορίτσια εξακολουθούν να εξαφανίζονται σε όλη τη χώρα”, σημείωσε.

EPA/Sashenka Gutierrez

Η Ονδούρα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό γυναικοκτονιών στην περιοχή και ακολουθεί η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Βολιβία και η Βραζιλία, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ.

“Είναι υποχρέωσή μας να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες ώστε οι γυναίκες και τα κορίτσια της περιοχής μας να μπορούν να ασκούν πραγματικά το δικαίωμά τους να έχουν μια ζωή απαλλαγμένη από τη βία και τις διακρίσεις”, δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Σαλασάρ-Κιρίνας του περιφερειακού οικονομικού οργανισμού του ΟΗΕ.

Τον Οκτώβριο, 80 γυναίκες σκοτώθηκαν στο Μεξικό λόγω του φύλου τους, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, ενώ ο αριθμός αυτός δείχνει αύξηση των θυμάτων έμφυλης βίας για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Η κυβέρνηση έχει προκαλέσει οργή προσπαθώντας να υποβαθμίσει την δεινή κατάσταση.

“Θέλουμε να μας ακούσουν”, δήλωσε ο Χοσέ Άνχελ Τρέχο, η κόρη του οποίου, η Μέλανι, σκοτώθηκε τον Αύγουστο στο Μορέλος, πολιτεία που είναι γνωστή για υψηλά ποσοστά έμφυλης βίας. Αυτοί που ερευνούν την υπόθεση, πρόσθεσε, δεν απαντούν στα μηνύματά του και ο ύποπτος εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Ο Τρέχο ελπίζει να αναλάβουν την υπόθεση της κόρης του οι ομοσπονδιακές αρχές.

“Πολλές υποθέσεις γυναικοκτονίας που αντιμετωπίζουμε τυγχάνουν πολύ κακής έρευνας”, πρόσθεσε η Γκαμπριέλα Καστίγιο από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Δημόσιας Υπεράσπισης (IFDP), το οποίο βοηθάει θύματα και τις οικογένειές τους στις δικαστικές διαδικασίες, σημειώνοντας ότι θέλει να υπάρξει μεγαλύτερη επίγνωση των λαθών που γίνονται.

“Θέλουμε η βία αυτή να είναι ορατή σε όλους”, υπογράμμισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ