20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Λειτούργησε ξανά μετά από χρόνια, το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στη Βίνιανη Ευρυτανίας, με ιστορία 100 ετών (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Χάρη στην πρωτοβουλία κατοίκων της Νέας Βίνιανης, σήμερα (21/4), ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, λειτούργησε ξανά – έπειτα από επτά χρόνια – το ομώνυμο παρεκκλήσι στον ιστορικό οικισμό της Παλαιάς Βίνιανης.

Το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, σύμφωνα με εντοιχισμένη κτητορική επιγραφή στην νότια πλευρά του, οικοδομήθηκε το 1925. Συνιστά, αναφέρει η Ι.Μ. Καρπενησίου, χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής των αρχών της παραδοσιακής ναοδομίας της ελληνικής υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα σε μονόχωρο ναό, σε μονόχωρο ναό, ακολουθώντας την μεταρρυθμιστική τάση της εποχής, με την υιοθέτηση κοσμικών προτύπων του όψιμου νεοκλασικισμού σε μίξη με το παραδοσιακό τοπικό αρχιτεκτονικό υπόβαθρο. Η κατασκευή του διέπεται από απόλυτη συμμετρία και κανονικότητα στη σύνθεση των όψεων και με εμφανή την τάση επέκτασης καθ΄ ύψος προκειμένου να αποκτήσει κατάλληλες αναλογίες στην πρόσοψη. 

(Βίντεο και φωτογραφίες: Ράνια Γαζέτα, Ντίνα Καντερέ)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ